23
januari
2012
|
10:00
Europe/Amsterdam

Schiphol en Charles de Gaulle lanceren innovatieve Chinese App

Chinese passagiers kunnen alle borden op Schiphol eenvoudig in hun eigen taal Mandarijn lezen

Schiphol lanceert vandaag de Chinese versie van de ‘Schiphol App'. Deze app navigeert de Chinese passagier door de luchthaven en vertaalt de bewegwijzering in het Mandarijn. De app, die zowel voor iPhone als Android-toestellen gedownload kan worden, is samen met Aéroports de Paris ontwikkeld.

Functionaliteiten Chinese app

De app biedt de Chinese passagier informatie over productaanbiedingen, vluchten, openbaar vervoer, bagage, medische services en plattegronden van de lounges in het Mandarijn. Daarnaast ‘vertaalt’ de app via de camera van de smartphone de bebording op de luchthaven direct in het Mandarijn. Nu al op Android-toestellen, op korte termijn is deze versie ook te downloaden op de iPhone. Otto Ambagtsheer, directeur Business Area Consumers van Amsterdam Airport Schiphol: “We hebben, samen met Aéroports de Paris, de app ontwikkeld en zijn hiermee de eerste luchthavens in Europa die Chinese passagiers op deze wijze in hun eigen taal aanspreken. Een groot percentage van de Chinese passagiers dat via Schiphol reist, spreekt en leest geen of beperkt Engels. Met deze app en de bijbehorende campagne verwachten we het groeiende aantal Chinese passagiers een hartelijk welkom en een prettige aankomst op Schiphol te bieden.”

Chinees Welkom

Vandaag wordt in China het Chinese Nieuwjaar gevierd; voor de Chinese gemeenschap een groot feest. Dat betekent ook dat in de maand januari veel Chinese passagiers op reis gaan om de nieuwjaarsperiode met hun familie te vieren. De hele maand januari worden alle Chinese passagiers bij aankomst op Schiphol bij de gate in het Mandarijn door hostessen welkom geheten. Ook ontvangen zij een overzicht met de vertaling van praktische Engelse en Nederlandse woorden in hun moedertaal. Deze medewerkers zijn te herkennen aan de ‘Ik spreek Mandarijn-button’.

Op de F-pier is tevens een speciale showroom ingericht met toeristische- en productinformatie voor de Chinese reizigers. In de horecagelegenheden achter de paspoortcontrole worden diverse Chinese maaltijden bereid.

Gezamenlijke ontwikkeling

De Chinese app is ontwikkeld door M2Mobi, in opdracht van Schiphol Group en Aéroports de Paris. De beide luchthavenondernemingen zijn op 1 december 2008 een langdurige samenwerking aangegaan om een leidende, wereldwijde luchthavenalliantie te vormen en hebben een wederzijds aandelenbelang in elkaar genomen van 8% om hun betrokkenheid bij de samenwerking te versterken. De ontwikkeling van de Chinese innovatieve app weerspiegelt de samenwerking tussen beide luchthavens.