11
augustus
2022
|
21:29
Europe/Amsterdam

Schiphol compenseert reizigers die vlucht misten door lange wachtrij

Samenvatting

Schiphol komt met een regeling voor reizigers die in de periode tussen 23 april 2022 en 11 augustus 2022 tijdig op de luchthaven aanwezig waren, maar hun vlucht misten als gevolg van een uitzonderlijke wachttijd voor de securitycontrole. De luchthaven heeft Ombudsman MAX en de Consumentenbond benaderd om te bespreken hoe Schiphol deze mensen tegemoet kan komen. Samen met hen is deze tijdelijke regeling tot stand gekomen. Reizigers die in de bovenstaande periode kosten hebben gemaakt vanwege het missen van hun vlucht door een lange wachtrij voor de securitycontrole, kunnen tot en met 30 september een compensatieverzoek indienen bij de luchthaven.

Reizigers kunnen onder meer compensatie aanvragen voor kosten die gemaakt zijn voor het omboeken van een vlucht of voor een vervangende vlucht, voor alternatief vervoer als ze op een andere manier naar een bestemming hebben moeten reizen of extra reiskosten die gemaakt zijn om opnieuw naar Schiphol of een andere luchthaven te reizen. Ook verblijfskosten op of bij Schiphol en uitgaven voor niet meer te annuleren accommodaties, vervoer of activiteiten op de plaats van bestemming kunnen reizigers terugvragen. 

 

Veel mensen hebben zich, zeker na 2 jaar COVID, enorm verheugd op hun vakantie in het buitenland. We vinden het uiterst vervelend dat er mensen zijn die door een lange rij bij de securitycontrole hun vlucht hebben gemist. Daarmee hebben ze een vakantie of een deel van hun vakantie moeten missen en met die mensen voelen wij mee. De uitzending van MAX Vakantieman en de oproep van de Consumentenbond onderstreepten dit gevoel. In deze bijzondere omstandigheden mogen we deze mensen niet tussen wal en schip laten vallen.

CEO Dick Benschop van Schiphol

Jeanine Janssen van MAX Ombudsman, zegt er het volgende over: “Ik ben blij dat Schiphol haar verantwoordelijkheid neemt richting de consument. We zijn er trots op dat we met onze actie hebben kunnen bijdragen aan deze oplossing. Het proefproces is nu van de baan, want mensen worden schadeloos gesteld.”

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, is blij met de regeling: ‘Wij onderzochten de mogelijkheden van een massaclaim en gingen vervolgens met Schiphol in gesprek. Door onze gezamenlijke inspanningen is deze regeling er gekomen, waarmee een grote groep consumenten is geholpen.’

Reizigers die een compensatieverzoek willen indienen bij Schiphol, kunnen het formulier via Schiphol.nl/compensatie insturen. Verzoeken die binnenkomen, zal Schiphol beoordelen op basis van de voorwaarden die opgesteld zijn. Reizigers die al een compensatieverzoek hebben ingediend bij Schiphol, hoeven dat niet opnieuw te doen. 

De afgelopen tijd heeft Schiphol hard gewerkt aan het Actieplan Zomer, dat zich richt op het aantrekken van personeel, het werken op Schiphol aantrekkelijker maken, de processen op de luchthaven verbeteren en op het aantal passagiers en vluchten dat verwerkt kan worden.