02
april
2020
|
11:00
Europe/Amsterdam

2 april 2020 - Update: Schiphol zet volgende stap naar kern Schiphol en sluit pieren

2 april 2020 - Update: Schiphol zet volgende stap naar kern Schiphol en sluit pieren

Schiphol geeft verder invulling aan kern Schiphol en houdt enkel de D, E en F pier in gebruik. De B pier blijft deels toegankelijk voor de gates waar reizigers met een bus naar het vliegtuig gebracht worden. De overige gates op de B pier en de volledige C, G en H/M pier zijn buiten gebruik. Deze zetten we in om vliegtuigen te parkeren. Op die manier verkleint Schiphol haar operatie verder en richt de luchthaven zich in op de activiteiten die passen bij deze crisissituatie.

De luchthaven biedt sinds een week de faciliteiten voor vertrekkende reizigers al in afgeslankte vorm aan. De check-in is beperkt tot Vertrek 2 en 3, waarna reizigers met een bestemming binnen Schengen door het tijdelijke securityfilter nabij Vertrek 1 gaan. De overige reizigers gaan door het securityfilter bij Vertrek 2. Achter de securitycontrole blijven Lounge 1 voor vluchten van en naar Schengenlanden en Lounge 2 voor overige vluchten open. Vanaf vandaag sluiten de faciliteiten en de toegang tot Lounge 3.

“De afgelopen dagen waren er nog ongeveer 5% van de reizigers en 10% van de vliegbewegingen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Onze operatie wordt kleiner, maar we blijven altijd open. Op die manier kan iedereen weer thuiskomen en komen bijvoorbeeld groente, fruit en medische hulpmiddelen op plaats van bestemming” aldus Miriam Hoekstra- van der Deen, Directeur Airport Operations.

27 maart 2020 - Update: start gefaseerde invulling Kern-Schiphol

Schiphol geeft vanaf vandaag gefaseerd invulling aan Kern-Schiphol en gaat de faciliteiten voor vertrekkende reizigers in afgeslankte vorm aanbieden. De check-in wordt beperkt tot vertrek 2 en 3, waarna reizigers met een bestemming binnen Schengen door het tijdelijke securityfilter nabij vertrek 1 gaan en de overige reizigers door het securityfilter bij Vertrek 2 gaan. Achter de security- en/of paspoortcontrole blijven lounge 1, 2 en 3 voorlopig in gebruik en zijn op de H-pier na alle pieren nog open. 

De afgelopen dagen waren er bijna 80% minder reizigers en zo’n 75% minder vliegbewegingen op Schiphol. Schiphol werkt gefaseerd toe naar een kleinere operatie. We blijven altijd open: voor de passagiersvluchten die nog steeds aankomen en vertrekken, maar ook voor repatriëring, vrachtverkeer, hulpdiensten en uitwijkende vliegtuigen. We monitoren nauwgezet de ontwikkeling in aantallen passagiers en vluchten en passen onze operatie aan de situatie aan. Dat betekent dat we iedere dag bekijken wat er nodig is om luchtvaartmaatschappijen en passagiers zo goed mogelijk te faciliteren.  

21 maart 2020 - Update Kern-Schiphol

Schiphol werkt de komende tijd toe naar een kleinere operatie. We blijven altijd open: voor de passagiersvluchten die nog steeds aankomen en vertrekken, maar ook voor repatriëring, vrachtverkeer, hulpdiensten en uitwijkende vliegtuigen. We monitoren nauwgezet de ontwikkeling in aantallen passagiers en vluchten, en passen onze operatie aan de situatie aan. Dat betekent dat we iedere dag bekijken wat er nodig is om luchtvaartmaatschappijen en passagiers zo goed mogelijk te faciliteren. Op basis van de huidige stand van zaken en voorspellingen gaan we naar verwachting rondom volgend weekend naar een ‘Kern-Schiphol’.

18 maart 2020 - Schiphol blijft open met fors kleinere operatie

Schiphol, 18 maart - Luchthaven Schiphol gaat haar operatie voor de komende periode verkleinen en zich inrichten op de activiteiten die passen bij deze crisissituatie. Dat betekent dat Schiphol in sterk afgeslankte vorm open blijft voor de passagiersvluchten die nog wel aankomen en vertrekken, repatriëring, vrachtverkeer, hulpdiensten en uitwijkende vliegtuigen. Door het verkleinen van de operatie blijft de dienstverlening van Schiphol voorspelbaar en betrouwbaar.

Schiphol werkt er naartoe dat waarschijnlijk vanaf dinsdag 24 maart alleen de D- en E-pier nog in gebruik zijn voor passagiersvluchten. De opstelplaatsen voor vliegtuigen bij de overige pieren worden gebruikt als tijdelijke parkeerplaats voor de vliegtuigen die langere tijd aan de grond zullen staan. De check-in wordt dan beperkt tot Vertrek 2 en een deel van Vertrek 3. Achter de securitycontrole blijven Lounge 1 voor vluchten naar Schengenlanden en Lounge 2 voor de overige vluchten open.

We gaan terug naar een ‘Kern-Schiphol’. Daardoor blijven we open voor Nederlanders die nu in het buitenland zijn en naar huis willen, voor vrachtvluchten met bijvoorbeeld medicijnen en medische hulpmiddelen en voor de vluchten die nog wel plaatsvinden. Deze beperking van onze operatie past ook bij de zorg voor onze mensen en die van onze partners.
Dick Benschop, CEO Royal Schiphol Group

Sterke daling aantal vluchten en passagiers
Op Schiphol is het aantal reizigers inmiddels met ruim 60% gedaald en gaat het aantal vluchten ook hard omlaag. De komende dagen worden er veel repatriëring vluchten verwacht van Nederlanders uit het buitenland. Op basis van de wereldwijde ontwikkelingen, het negatieve reisadvies voor alle Nederlanders, de EU maatregelen en de overige wereldwijde reisbeperkingen zal het aantal vluchten en passagiers verder zeer snel afnemen.

Advies reizigers
Actuele informatie over het coronavirus in relatie tot Schiphol vinden reizigers op een speciaal ingerichte website van Schiphol.

Voor informatie over een specifieke vlucht raadt Schiphol reizigers aan de website van hun luchtvaartmaatschappij en/of reisorganisatie in de gaten te houden. Voor de meest actuele reisadviezen per land kunnen reizigers terecht op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een schematisch overzicht van 'Kern-Schiphol':