15
februari
2019
|
08:00
Europe/Amsterdam

Royal Schiphol Group publiceert jaarcijfers 2018

Focus op kwaliteit en een solide prestatie

Royal Schiphol Group publiceert vandaag, 15 februari 2019, haar resultaten over 2018. Het nettoresultaat is met 278 miljoen euro (2017: 280 miljoen euro) 0,4% lager dan in 2017. De netto-omzet stijgt met 3,5% naar 1.509 miljoen euro. De lichte afname van het nettoresultaat is met name toe te schrijven aan hogere bedrijfslasten om bij de stijgende passagiersaantallen ons gewenste kwaliteitsniveau te handhaven, alsmede aan digitalisering en kosten in verband met grootschalige investeringsprojecten.

Dick Benschop, President-directeur & Chief Executive Officer van Royal Schiphol Group: ‘In 2018 heeft Schiphol een solide prestatie geleverd met een recordaantal passagiers, een verbeterde punctualiteit en een degelijk financieel resultaat. Schiphol is de op een na best verbonden hub ter wereld. Voor een klein land als Nederland is dat een enorme prestatie, die we samen met onze airlines hebben bereikt, en een te koesteren positie. Deze positie willen we behouden door een veilige, gematigde en gecontroleerde toename van het aantal vliegtuigbewegingen, terwijl de geluidsbelasting zal afnemen. Met onze nieuwe tarieven stimuleren we de inzet van schonere en stillere vliegtuigen.

We hebben de ambitie om ’s werelds meest duurzame luchthaven te worden. De toekomstige ontwikkelingvan Schiphol staat in het teken van kwaliteit van leefomgeving, de kwaliteit van ons netwerk en de kwaliteit van onze service. Om comfortabele en efficiënte processen voor reizigers en luchtvaartmaatschappijen te leveren, blijven we investeren in extra ruimte, innovaties en bereikbaarheid.’

Belangrijkste ontwikkelingen

• In 2018 is het Integral Safety Management System (ISMS) van start gegaan en is een roadmap met maatregelen ontwikkeld en gepubliceerd.

• Het aantal passagiers op Amsterdam Airport Schiphol stijgt met 3,7% naar 71,1 miljoen. Schiphol heeft met 499.444 vliegtuigbewegingen de jaarlijkse limiet van 500.000 voor de periode tot en met 2020 inmiddels bereikt. Vracht laat een daling zien in volume met 2,5% tot 1,7 miljoen ton.

• De concessie-inkomsten zijn met 3,1% gestegen, ondanks de afname van de gemiddelde retailbesteding per passagier op Amsterdam Airport Schiphol tot 13,13 euro (-1,6%). De gemiddelde horecabesteding per vertrekkende passagier stijgt met 2,7% naar 4,81 euro.

• De positieve marktontwikkelingen en de hoge bezettingsgraad van ons commercieel vastgoed resulteren in aanzienlijke ongerealiseerde waardeveranderingen, waardoor de resultaten uit vastgoedbeleggingen stijgen naar 107 miljoen euro (2017: 42 miljoen euro).

• Ook op de regionale luchthavens is sprake van een significante stijging van passagiersaantallen en omzet.

• De internationale activiteiten leveren een belangrijke bijdrage, voornamelijk dankzij onze deelnemingen in Groupe ADP en Brisbane Airport Corporation. Het resultaat uit internationale activiteiten stijgt van 97 miljoen euro in 2017 naar 102 miljoen euro in 2018, en staat daarmee voor 37% van het nettoresultaat van de groep.

• Het OV-netwerk van Connexxion dat Schiphol met de omliggende regio verbindt, is in maart uitgebreid met 100 elektrische bussen, waarmee de grootste emissievrije busvloot van Europa tot stand komt.

• De Nederlandse luchtvaartsector presenteert in oktober zijn actieplan ‘Slim en Duurzaam’ aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

• Er is in totaal voor 581 miljoen euro geïnvesteerd; een stijging van 18,5% vergeleken met 2017 (490 miljoen euro).

• Het voorgestelde dividend aan aandeelhouders bedraagt 117 miljoen euro (2017: 150 miljoen euro).

Download het PDF-bestand voor het hele jaarbericht.