05
augustus
2021
|
09:59
Europe/Amsterdam

Reiziger doneert statiegeld op Schiphol aan goede doelen

Samenvatting

Schiphol en HMSHost International doneren het statiegeld van ingezamelde kleine PET-flessen aan Amref Flying Doctors en Made Blue. Deze twee goede doelen financieren hiermee projecten op het gebied van schoon drinkwater in Afrika. Op de pieren, bij grotere horecagelegenheden, bij de veiligheidscontrole en op de grotere kantoorlocaties staan tientallen donatiebakken waar reizigers hun lege flesjes in kunnen gooien.

Vanaf 1 juli 2021 zit er € 0,15 statiegeld op kleine plastic flessen. De donatiebakken zijn geplaatst in samenwerking met (horeca)partners op de luchthaven. HMSHost International zorgt er vervolgens voor dat de flesjes terug de keten in worden gebracht. Reizigers en medewerkers herkennen de kleine plastic flessen met statiegeld aan het statiegeldlogo op het etiket.

Er worden veel PET-flessen weggegooid in de terminal en we dragen er, samen met HMSHost International en Vermaat, als vrijwillige innamelocatie graag aan bij dat deze flessen hoogwaardig gerecycled worden. Dat past ook bij onze ambitie om in 2030 een afvalvrije luchthaven te zijn en daarnaast ondersteunen we hiermee drinkwaterprojecten in Ethiopië.
Mike Boks, Food & Beverage Manager bij Amsterdam Airport Schiphol

De speciale inzamelbakken zijn gemaakt van gerecycled pet en bedrukt met duurzame inkt. Naast de tientallen donatiebakken in de terminal worden de donatiebakken in een aantal kantoren op en rondom de luchthaven geplaatst.

 

We zijn trots op onze samenwerking met Amsterdam Airport Schiphol en de inzameling van PET-flessen. Het is een grote stap in de richting van het doel van Schiphol om in 2030 afvalvrij te zijn en een belangrijke stap in onze eigen duurzaamheidsstrategie. Bovendien helpen we lokale gemeenschappen ook te voorzien van schoon drinkwater via onze partner Made Blue.
Bas van Asten, VP Commercial, HMSHost International

Schoon drinkwater
Met de opbrengst voorzien samenwerkende goede doelen Amref Flying Doctors en Made Blue mensen in Ethiopië van schoon drinkwater, veilige sanitaire voorzieningen en goede hygiëne. Dit doen ze op twintig scholen in achtergestelde gebieden en in de gemeenschappen rondom die scholen. Hierdoor kunnen kinderen en vooral meisjes het gehele jaar gezond naar school.

Het is mooi dat we het recyclen van (water)flesjes weer kunnen inzetten voor schoon water. Met het statiegeld van één flesje kunnen we voor 500 liter schoon drinkwater zorgen. Daarmee krijgen 100 kinderen in Ethiopië een dag lang toegang tot schoon drinkwater en hygiëne op school.
Frank van der Tang, mede-oprichter van Made Blue
En door goede voorlichting en de bouw van veilige wc’s en wasbakken op de scholen kunnen meisjes ook als ze ongesteld zijn naar school komen. Daarmee hopen we de aantal keren dat een meisje afwezig is van school te halveren. 
Patricia Vermeulen, directeur van Amref Flying Doctors