07
januari
2013
|
13:00
Europe/Amsterdam

Record aantal reizigers op Schiphol in 2012

In 2012 verwelkomde Amsterdam Airport Schiphol 51 miljoen reizigers, een groei van 2,6 procent ten opzichte van 2011. Nooit eerder reisden in één jaar zoveel reizigers via Schiphol. Vracht liet een daling zien van 3 procent en kwam uit op 1,5 miljoen ton. Het aantal vliegtuigbewegingen in 2012 steeg licht met 0,8 procent (423.407).

Deze voorlopige vervoerscijfers maakte Jos Nijhuis, President-directeur van Schiphol Group, vandaag bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie. “De vervoersresultaten zijn positief en beter dan verwacht, zowel voor reizigers als voor vracht.”

“We verwelkomden in 2012 op Amsterdam Airport Schiphol de 50 miljoenste reiziger. Daarnaast is het netwerk, dat belangrijk is voor het behoud van een aantrekkelijk vestigingsklimaat in Nederland, uitgebreid van 313 naar 317 directe bestemmingen. Een geweldige prestatie van onze homecarrier KLM en de overige luchtvaartmaatschappijen. “

Centrale Security

In 2013 start de verbouwing voor de overgang van decentrale naar centrale security op de hele luchthaven. Deze aanpassing wordt gedaan om de reiziger meer comfort te bieden en het (boarding) proces voor de luchtvaartmaatschappijen en reiziger efficiënter te maken. Terwijl de luchthaven kan blijven voldoen aan (veranderende) Europese regelgeving.

Jos Nijhuis: “Het wordt een ingrijpende operatie die zijn weerslag zal hebben op een groot deel van onze luchthaven. Naast de invoering van centrale security bereiden we momenteel ook een investeringsprogramma voor om onze mainport verder te ontwikkelen. De precieze plannen hiervoor worden de komende maanden in overleg met onze belangrijkste stakeholders uitgewerkt. Dat is belangrijk om ook in de toekomst de Mainport fier overeind te houden. Dat vereist beheerste en verstandige investeringen. We zullen dit stap voor stap doen.”

Verwachting 2013

Voor 2013 verwachten we een lichte stijging van het aantal passagiers en een lichte krimp voor vracht “, aldus Jos Nijhuis.