15
oktober
2021
|
07:57
Europe/Amsterdam

Passagiersaantal trekt aan in herfstvakantie

Istanbul, Londen en Barcelona meest populaire bestemmingen

Samenvatting

Na de invoering van de coronapas en versoepeling van een belangrijk deel van de maatregelen, trekt het passagiersaantal deze herfstvakantie weer aan. Schiphol verwacht in de periode van 15 oktober tot en met 31 oktober ongeveer 2 miljoen reizigers die via de luchthaven reizen. Dat is ongeveer drie keer zoveel als in de herfstvakantie van 2020. Wel is het nog steeds ruim minder dan in de herfstvakantie van 2019, waarin er ruim 3 miljoen reizigers via de luchthaven reisden. Deze herfstvakantie reizen lokaal vertrekkende reizigers het meest naar Istanbul, Londen en Barcelona, zo blijkt uit cijfers van de luchthaven.

Samen met onze partners zetten we onze schouders eronder om alle reizigers weer een mooie start van hun herfstvakantie te bieden. We zijn goed voorbereid. Ons advies aan reizigers is om op tijd op de luchthaven te zijn en zich goed voor te bereiden, door onder andere een coronabewijs en een mondkapje mee te nemen.
Patricia Vitalis, Directeur Airport Operations bij Amsterdam Airport Schiphol

Voor vluchten binnen Europa geldt over het algemeen het advies om twee uur van te voren op Schiphol te zijn en voor vluchten buiten Europa drie uur van te voren. Reizigers kunnen dit altijd checken bij hun luchtvaartmaatschappij.

Coronamaatregelen versoepeld op Schiphol
Net als in heel Nederland, zijn ook de coronamaatregelen op Schiphol versoepeld. Het houden van 1,5 meter afstand is niet meer verplicht op de luchthaven, maar het advies blijft wel om elkaar de ruimte te geven waar dat kan. Het dragen van een mondkapje is nog wel verplicht vanaf het moment dat reizigers hun boarding pass scannen tot en met in het vliegtuig. Bij aankomst is het dragen van een mondkapje verplicht tot reizigers de bagagehal hebben verlaten.

Vernieuwde Vertrekhal 1
Sinds deze zomer maken reizigers gebruik van de vernieuwde Vertrekhal 1, die onder andere voor reizigers met alleen handbagage een nieuwe en snellere route vanaf de ingang vanaf Vertrekhal 1 naar de securitycontrole biedt. Deze reizigers kunnen namelijk na binnenkomst rechtstreeks de (rol)trap of lift naar securitycontrole op de mezzanine nemen. Ook voor reizigers met ruimbagage is de vernieuwde Vertrekhal 1 efficiënt, doordat ze deze sneller kunnen afgeven aan de selfserviceafgiftebalies. Daarnaast is elke securitylane uitgerust met moderne CT scans. Zo kunnen reizigers vlot door de securitycontrole omdat vloeistoffen en elektronica niet meer uit handbagage gehaald hoeven te worden.