12
oktober
2011
|
14:00
Europe/Amsterdam

Opnieuw twee prijzen voor innovatieve bagagehal Zuid op Schiphol

Voor de toegepaste innovaties in bagagehal Zuid van Amsterdam Airport Schiphol, hebben Schiphol, IBM en Vanderlande Industries opnieuw prijzen in ontvangst mogen nemen. Tijdens de Inter Airport Europe beurs in München werd op 11 oktober de innovatieprijs toegekend voor het toegepaste ‘bagage on demand’ concept (pull-concept). Daags daarvoor ontvingen partijen de Computable Award voor het ICT-project van het Jaar in de Publieke Sector, een prijs die jaarlijks door lezers en een vakjury van het blad Computable wordt toegekend.

Eerder dit jaar ontving Schiphol al de IT Project of the Year Award 2011 van tijdschrift IT Management en het trainingsinstituut ICT Academy. De verschillende onderscheidingen markeren de innovatieve wijze waarop de samenwerkende partijen werken aan oplossingen om de nog grotere bagage-aantallen van de toekomst goed en efficiënt te kunnen verwerken.

Bagagehal Zuid werd in maart dit jaar in gebruik genomen. Met de nieuwe bagagehal is de capaciteit van de infrastructuur voor bagageafhandeling op Schiphol uitgebreid. De moderne bagagehal van Schiphol maakt bovendien als eerste ter wereld gebruik van innovatieve toepassingen.

Bagage on demand concept (pull-concept)

Een van de innovatieve toepassingen, die bedoeld is om bagage efficiënter te verwerken en de fysieke arbeid te verlichten, is een nieuwe werkwijze voor bagageafhandeling: het ‘bagage on demand concept’ (pull concept). Zo stuurt een volautomatische bagagebuffer, waarin 4.200 koffers tijdelijk kunnen worden opgeslagen, de koffers in badges naar de zes bagagerobots, die deze in containers of karren laden.

Ook de toegepaste ICT-systemen zijn geavanceerd en maken het mogelijk dat iedere koffer in het systeem makkelijk traceerbaar is. Het biedt bovendien actuele procesinformatie en kengetallen om het bagage-afhandelproces te monitoren

70 miljoen koffers

Bagagehal Zuid maakt deel uit van het 70MB-programma van Amsterdam Airport Schiphol. Dit investeringsprogramma van Schiphol is erop gericht om in de toekomst ongeveer 70 miljoen koffers per jaar van met name transferpassagiers af te kunnen handelen in het bagagesysteem – nu zijn dat er ongeveer 50 miljoen. Innovatie staat daarbij voorop.

Schiphol stelt de bagage infrastructuur en systemen op de luchthaven beschikbaar aan de afhandelaren en luchtvaartmaatschappijen. Zij zorgen voor de verwerking van de bagage van en naar het vliegtuig.

Vanderlande Industries

Vanderlande Industries ontwikkelt en implementeert in opdracht van Schiphol de geautomatiseerde laad- en lossystemen en bijbehorende diensten.

Vanderlande Industries implementeert en onderhoudt daarnaast laad- en lossystemen van zeer diverse omvang, van lokale sorteerdepots, luchthavens en distributiecentra tot de grootste installaties ter wereld. Het bedrijf is wereldwijd marktleider op het gebied van bagageafhandeling.

IBM

IBM ontwikkelt op Schiphol de soft- en middleware, applicaties en verdere ict-infrastructuur. IBM software zorgt er niet alleen voor dat de systeemcapaciteit van bagagehal Zuid wordt geoptimaliseerd; het wordt ook gebruikt om de bagage naar de juiste aansluitende vlucht te verplaatsen en verregaand inzicht te geven in de performance van de bagage flow.