16
juli
2021
|
12:01
Europe/Amsterdam

Onderzoek naar nieuwe techniek om concentraties ultra fijnstof op Schiphol omlaag te brengen

Schiphol, Wageningen University & Research (WUR) en Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) doen onderzoek naar een innovatieve techniek om de hoeveelheid aanwezige ultra fijnstofdeeltjes te verminderen en de lokale luchtkwaliteit op Schiphol en in de directe omgeving te verbeteren. De partijen onderzoeken of ultra fijnstof rondom de start- en landingsbanen te verminderen is met speciale nevel.

Schiphol, WUR en NLR onderzoeken of ultra fijnstof op de luchthaven weggenomen kan worden met zogenaamde geïoniseerde neveldeeltjes. Het idee is dat deze speciale nevel zich hecht aan ultrafijnstofdeeltjes, die daardoor samenklonteren en zwaarder worden, naar de grond dalen en niet verspreiden. Deze aanpak is gebaseerd op een beproefd concept uit de bouw, waar het al gangbaar is om met nevel stof en fijnstof te verminderen. Schiphol, WUR en NLR willen deze methode verfijnen, zodat deze ook geschikt wordt voor ultra fijnstof in de luchthavenoperatie.

De luchtkwaliteit op en rondom Schiphol is van groot belang voor de gezondheid van onze medewerkers en onze buren. Daarom zijn we continue op zoek naar innovatieve oplossingen. Deze techniek zit echt nog in de experimentele fase, maar heeft enorme potentie.
Carolijn Schoofs, Hoofd Innovatie bij Royal Schiphol Group
Tijdens eerder onderzoek zijn metingen gedaan aan de ultrafijnstofconcentraties als gevolg van startende vliegtuigen. Op basis van die resultaten zouden wij graag nader onderzoeken of ons idee effectief werkt om de hoeveelheid ultrafijnstof, middels geladen waterdruppels, te reduceren.
NLR-woordvoerder Kees de Waal

Begin 2022 verwacht de luchthaven te kunnen zeggen of de onderzochte techniek potentie heeft om concentraties ultrafijnstof afkomstig van vliegtuigen omlaag te brengen.

Actieplan ultrafijn stof

Het beleid van Schiphol is gericht op verminderen van uitstoot van ultrafijn stof. In 2019 lanceerde Schiphol een actieplan om ultra fijnstof op en rond de luchthaven te verminderen. Onderdeel van het actieplan zijn maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren, zoals elektrificeren van grondgebonden activiteiten, duurzaam taxiën en het investeren in duurzame vliegtuigbrandstoffen, en onderzoeken om de kennis over ultrafijnstof te vergroten.