11
januari
2018
|
11:00
Europe/Amsterdam

Nieuwe supervisor voor architectuur Schiphol

Don Murphy (1965, Ierland) is per 1 januari 2018 de nieuwe Supervisor Architectuur en Stedenbouw van Schiphol. De architect van VMX Architects volgt Liesbeth van der Pol op, die deze functie sinds 1 juli 2014 bekleedde. Murphy gaat de ruimtelijke kwaliteit van en samenhang tussen alle gebouwen op het grondgebied van Schiphol bewaken. Dan gaat het om zowel de openbare ruimte met onder meer de vele kantoorpanden als de luchthaventerminal.

Murhpy’s werkzaamheden bestaan onder meer uit architectenkeuze en het begeleiden van architecten bij het ontwerp van nieuwe gebouwen. Ook keurt hij bouwplannen welstandelijk voor Gemeente Haarlemmermeer. Murphy gaat nauw samenwerken met de architecten voor de terminal, Jan Benthem en Kees Kaan, en de ontwerper van de openbare ruimte, landschapsarchitect Adriaan Geuze.

'Ruimtelijke kwaliteit bevorderen'
Murphy kijkt uit naar zijn nieuwe rol: “Als onafhankelijke inspirator en kritisch denker ga ik mij vol overtuiging en enthousiasme inzetten om de ruimtelijke kwaliteit en architectonische samenhang van Schiphol te bevorderen en vernieuwen. Het is voor mij een grote uitdaging om de transparantie, ervaring en gebruiksvriendelijkheid voor alle gebruikers van Schiphol te waarborgen. ”

Schiphol koos voor Murphy vanwege zijn ervaring met de rol van supervisor, zijn kennis van luchthavens en zijn ervaring op Schiphol. Hij is bijvoorbeeld onder meer de architect van de terminal voor General Aviation op Schiphol Oost.

Airport City
Schiphol is meer dan een luchthaven. De luchtvaartactiviteiten zorgen voor een sterke economische impuls en aantrekkingskracht, waardoor Schiphol behalve inwoners alles heeft wat een stad ook heeft. Het is een internationaal knooppunt voor verschillende vormen van vervoer met tal van voorzieningen, waaronder horeca, hotels en kantoren. Als supervisor is Murphy ook verantwoordelijk voor de stedenbouwkundige samenhang tussen de luchtvaart gebonden en niet-luchtvaart gebonden activiteiten op Schiphol.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Foto: Don Murphy)