29
mei
2020
|
07:43
Europe/Amsterdam

Nieuwe innovaties op Schiphol

Samenvatting

Op Schiphol is het heel rustig. Maar dat betekent niet dat wij achterover leunen. Zo wordt bijvoorbeeld extra onderhoud uitgevoerd. En ook de innovaties waar we aan werken staan niet stil. Op die manier verbeteren we de dagelijkse gang van zaken op de luchthaven. Voor het moment dat je weer op reis of naar je werk gaat.

Handige hulp bij security
De meeste reizigers moeten even goed opletten als ze door de controle gaan. Waar moet ik zijn? Op welke plek mag je je spullen in een bak leggen? Bij bijna al onze securitylanes is sinds kort een unieke digitale hulp die je naar een vrije plek wijst, waar je jezelf en je bagage klaarmaakt om door de controle te gaan. Deze digitale hulp geeft je met een animatie en gesproken boodschap aan welke plek je kunt gebruiken. We hebben de boodschap zo vormgegeven dat het voor een internationaal publiek duidelijk is. De plek waar je gewend bent om je spullen in een bak te leggen is voorzien van sensoren en slimme techniek, zodat bepaald kan worden welke posities vrij zijn. Op die manier wordt iedereen de juiste kant op gewezen.

Het omdraaiproces slim monitoren
Wanneer het vliegtuig aan de gate stilstaat, gebeurt er van alles om weer goed bevoorraad te kunnen vertrekken. Denk bijvoorbeeld aan de catering die het eten en drinken aan boord brengt, of de koffers die in het vliegtuig worden geladen. We noemen dit het omdraaiproces. Een complexe operatie waarbij de verschillende processen goed op elkaar afgestemd moeten zijn. Op de H-pier en op enkele gates aan de D- en E-pier zijn camera’s geplaatst om het omdraaiproces te filmen. De beelden van de camera’s worden geanalyseerd door slimme technologie. Die zet de beelden om in data. Met deze techniek willen we meer inzicht creëren in het omdraaiproces. Zo weten wij, en onze partners zoals afhandelaren en luchtvaartmaatschappijen, straks wat we beter kunnen doen.
 

Slimme gebouwen
Bij Schiphol denk je al gauw aan de vertrekhal en op reis gaan. Of je geliefden ophalen na een reis. Maar wist je dat er op Schiphol ook veel kantoren zijn? Met technologie maken we deze gebouwen slimmer, met als doel het creëren vaneen optimale werkomgeving. Veel kantoren zijn nu erg rustig, omdat thuiswerken de norm is. Een van de stappen die we zetten is inzicht krijgen in het energieverbruik en de drukte in de gebouwen. Aan de hand daarvan kunnen we samen met onze partners het energieverbruik gericht verlagen. En we denken met elkaar na over wat een goede manier is om de kantoren klaar te stomen voor beperkt gebruik, zodat we veilig aan het werk gaan op het moment dat het weer kan.