11
juni
2011
|
13:00
Europe/Amsterdam

Nieuwe General Aviation Terminal op Schiphol-Oost in gebruik

De nieuwe General Aviation Terminal op Schiphol Oost is vandaag in gebruik genomen. In aanwezigheid van Ad Rutten (Executive Vice President & COO Schiphol Group), André van den Berg (directeur Schiphol Real Estate) en de gebruikers werd de terminal ceremonieel in gebruik genomen.

General Aviation (GA) is de internationale benaming voor privé- en zakenvluchten met vliegtuigen voor maximaal 19 passagiers. Op Schiphol Oost worden jaarlijks ongeveer 4.500 businessjets

afgehandeld. De huidige GA Terminal is de afgelopen decennia gehuisvest in Gebouw 106. Dit gebouw is door ouderdom toe aan vervanging.

Om aan de markt- en kwaliteitsvraag van de zakelijke jet-passagier te blijven voldoen heeft Schiphol Real Estate samen met VMX Architects een nieuwe terminal ontworpen. De nieuwe terminal telt 6.000 m2 vloeroppervlak: 1.000 m2 voor de terminal and lounges, 4.000 m2 ruimte voor kantoren en 1.000 m2 voor parkeren.

De terminal ligt aan het platform, dat specifiek gebruik wordt door kleine vliegtuigen. De terminal is multifunctioneel: het heeft zowel afhandelingsruimte als kantoren. Gebruiksvriendelijkheid en gastvrijheid staan bij de inrichting voorop. De belangrijkste gebruikers van de terminal zijn de afhandelmaatschappijen KLM, Aviapartner en Jetsupport. De kantoorruimte is inmiddels voor 50% verhuurd aan andere partijen waaronder Jet Netherlands, Nayak vliegtuigbeheer en –onderhoud, Aerdynamics en Solid Air.

Duurzaam

Het gebouw is op duurzame wijze ontwikkeld. Zo is er aanwezigheidsdetectie voor zowel de verlichting als de ventilatie, extra isolatie in de gevels, lage temperatuursverwarming, daglichtdetectie ten behoeve van de verlichting en zijn er verschillende andere energiebesparende maatregelen getroffen.

Architectuur

De General Aviation Terminal is bijzonder architectonisch vormgegeven. De gevel van de terminal bestaat uit zilverkleurige panelen en veel glas. Aan de platform zijde verfraait een twaalf meter lange magentagekleurde luifel het geheel. Het interieur van de nieuwe terminal is modern en past bij de uitstraling van het gebouw: efficiënt, uitnodigend en vernieuwend en tegelijkertijd stijlvol en duurzaam. Deze uitstraling is ook merkbaar in de parkeergarage, bij de afhandeling en in de kantoren. De natuurstenen vloer bestaat uit driehoekige tegels. De witte, grijze en zwarte tegels zijn zo gelegd dat er een Oudhollands windmolen patroon ontstaat.

Schiphol Oost

Schiphol Oost is de bakermat van Schiphol. Vanaf 1916 tot aan de opening van het huidige Schiphol Centrum in 1967, vonden hier alle luchtvaartactiviteiten op Schiphol Oost plaats. Nog steeds is Schiphol Oost een belangrijk onderdeel van de luchthaven. Hier zijn de hangars gevestigd, de Luchtverkeersleiding Nederland en diverse bedrijven zoals Martinair, transavia.com en Bombardier. Het is ook de locatie waar nog steeds het kleinere vliegverkeer, General Aviation, wordt afgehandeld.

Schiphol Real Estate

Schiphol Real Estate, 100% dochter van Schiphol Group, houdt zich bezig met het ontwikkelen van, het beleggen in en het beheer en de exploitatie van commercieel vastgoed.