28
februari
2020
|
15:54
Europe/Amsterdam

Nieuwe brandweerwagens op Schiphol

Samenvatting

Het brandweerkorps op Schiphol neemt de komende maanden gefaseerd 13 nieuwe Rosenbauer brandweervoertuigen in gebruik. De luchthavenbrandweer zet deze zogeheten crashtenders in voor de bestrijding van vliegtuigincidenten. De crashtenders behoren tot de grootste en snelste categorie brandweervoertuigen. Met deze brandweervoertuigen vervangt Schiphol de huidige die na een periode van vijftien jaar aan het einde van hun levensduur zijn.

Speciale Schiphol crashtenders
De nieuwe brandweerwagens zijn uitgerust met de modernste blustechnieken. Het brandweerpersoneel kan al aanrijdend een brand vanuit het voertuig bestrijden en daardoor nog sneller en veiliger blussen. De voertuigen kunnen dus rijden en blussen tegelijk, waarbij grote hoeveelheden blusmiddel in korte tijd ingezet wordt: 13.300 liter water, 1600 liter schuim en ruim 250 kilo poeder. Met deze aanwezige bluscapaciteit voldoet Schiphol ook in de toekomst aan de zwaarste veiligheidseisen.

Schiphol is een bijzonder terrein met veel gras en akkeroppervlakte. De nieuwe voertuigen zijn met brede banden uitgerust en hebben technologische hoogstandjes om de terreinvaardigheid te vergroten. Navigatiesystemen en infraroodcamera’s stellen het brandweerkorps in staat om tijdens slechte weersomstandigheden zoals mist, regen of sneeuw op een veilige wijze door het landingsterrein te rijden.

Het brandweerkorps Schiphol staat dag en nacht paraat om binnen drie minuten bij een start- of landingsbaan te zijn als dat nodig is. De veiligheid van passagiers en medewerkers staat voorop in onze operatie. Ik ben trots dat we deze geavanceerde crashtenders gaan gebruiken.
Dick Benschop, CEO Royal Schiphol Group
Een complexe omgeving zoals Schiphol vereist een eigen aanpak van de veiligheid. Met een brandweerkorps dat speciaal voor de luchthaven is opgeleid en getraind en met eigen materieel dat is toegerust op de specifieke omgeving van Schiphol. Ik ben trots en blij met zulk innovatief materieel, dat we indien nodig ook buiten Schiphol kunnen inzetten.
Marianne Schuurmans, burgemeester van gemeente Haarlemmermeer
Deze voertuigen zijn het allernieuwste op het gebied van brandbestrijding. Ze bieden uitzonderlijke presentaties, zijn veilig te bedienen en zijn uitgerust met de nieuwste functies, waaronder het navigatiesysteem Rosenbauer. We zijn trots op het vertrouwen dat Royal Schiphol Group in ons heeft.
Dieter Siegel, CEO Rosenbauer International AG

Opleiding
De uitrukdienst van de brandweer bestaat uit ongeveer 150 medewerkers, die de nieuwe voertuigen bedienen. De afgelopen anderhalf jaar hebben alle brandweermannen en –vrouwen een intensief trainingstraject doorlopen, zodat zij over de juiste vaardigheden beschikken.

Rotterdam en Lelystad
Ook de luchthavens Rotterdam The Hague en Lelystad Airport nemen dit jaar nieuwe Rosenbauer crashtenders in gebruik, respectievelijk drie en twee. Deze zijn iets kleiner omdat op deze luchthavens kleinere vliegtuigen landen. De voertuigen hebben een 6x6 aandrijving en zijn uitgevoerd met een watertank van 10.000 liter, 1.300 liter schuim en 250 kg poeder.

Verder zijn de voertuigen nagenoeg gelijk aan de voertuigen van Schiphol. Deze standaardisatie biedt voordelen in het beheer van de voertuigen, in de brandbestrijdingstechnieken en uiteraard in opleiding en training van de brandweerlieden.