16
december
2021
|
15:31
Europe/Amsterdam

Nieuw avioduct over A4 voor taxiënde vliegtuigen op Schiphol in gebruik

Samenvatting

Vandaag gaat op Schiphol het nieuwe avioduct, een viaduct voor vliegtuigen, over de A4 in gebruik. Dit avioduct maakt deel uit van het project dat de laatste enkele rijbaan op Schiphol, rijbaan Quebec, verdubbelt. Op en rond het terminalcomplex ligt een structuur van dubbele rijbanen voor taxiënde vliegtuigen, op rijbaan Quebec na. Verdubbeling van deze rijbaan vergroot de veiligheid op Schiphol en verbetert de infrastructuur voor luchtvaartmaatschappijen en Luchtverkeersleiding Nederland.

Een tweede avioduct aanleggen over een van de drukste snelwegen van Nederland, was een complexe organisatie. Het nieuwe avioduct is 250 bij 60 meter en heeft een totale oppervlakte van 15.000 vierkante meter. Om het gewicht van toekomstige type vliegtuigen te kunnen dragen, zijn 900 funderingspalen nodig geweest. Het nieuwe viaduct gaat over de snelweg A4, Schipholtunnels en Abdijtunnel. De aanleg en opening van het nieuwe avioduct is volgens planning en binnen budget afgerond.

Met het verdubbelen van rijbaan Quebec slaan we twee vliegen in één klap: de situatie wordt overzichtelijker voor Luchtverkeersleiding Nederland die taxiënde vliegtuigen aanstuurt en vliegtuigen hoeven niet meer op elkaar te wachten. Zo vergroten we de veiligheid van Schiphol en verbeteren we tegelijkertijd onze dienstverlening op de luchthaven. De oplevering van het nieuwe avioduct is een geweldige mijlpaal in het verdubbelen van rijbaan Quebec. 
Hanne Buis, Chief Projects & Assets Officer bij Royal Schiphol Group

Duurzaam & circulair bouwen
Ook tijdens dit project stond duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo zijn panden circulair gedemonteerd, zodat materialen opnieuw gebruikt konden worden. Een voorbeeld is het verzamelen van 22.000 vierkante meter dakbedekking van de omliggende gebouwen, dat is omgezet naar 8.800 ton asfalt. Ook werd met een tijdelijke betoncentrale op Schiphol 52.000 kilometer aan vervoersbewegingen bespaard.

Volgende fase
Het verdubbelen van rijbaan Quebec gebeurt in fases. De eerste fase is met het opleveren van het avioduct met daar bovenop een nieuwe rijbaan, afgerond. De volgende fase is onder andere de rijbaan aansluiten op de bestaande rijbanen. Schiphol verwacht dit in 2025 af te ronden.