14
april
2017
|
10:10
Europe/Amsterdam

Nederland pakt massaal het vliegtuig

Pasen, Hemelvaart, meivakantie, zomervakantie en herfstvakantie: Nederland gaat de aankomende maanden op reis. Steeds meer Nederlanders doen dat met het vliegtuig. De aankomende maanden reizen elke dag ongeveer 200.000 mensen via Schiphol. Dat zijn net zoveel mensen als dat er in de stad Groningen wonen. En als je gaat vliegen, ga je dat merken.

Maar dat mag wat ons betreft jouw vakantiepret niet drukken. Dat betekent dat we ons samen met onze partners extra inzetten. Onze missie is namelijk om Nederland met de rest van de wereld te verbinden. Dat doen we graag en voor iedereen. Iedereen moet kunnen genieten van zijn of haar welverdiende vakantie.

Hoe doen we dat?

Door vooral zelf niet op vakantie te gaan. Tijdens de piekperiode zijn namelijk extra veel collega’s aan het werk. Zo zijn bij topdrukte alle ‘securitylanes’ (daar waar jij en jouw handbagage gecontroleerd worden) open, zijn er op de parkeerplaatsen collega’s die jou de snelste weg wijzen en zijn er in de vertrekhal meer medewerkers die jou kunnen helpen.

Ook zetten we extra zuilen neer waar je eventueel zelf de paspoortcontrole kan doen. En misschien vertrek je wel vanuit onze nieuwe tijdelijke extra vertrekhal, die we hebben gebouwd om extra ruimte te creëren.

‘Gewoon’ op tijd komen

Hebben we verzoekjes aan jou? Ja. De belangrijkste: kom ‘gewoon’ op tijd. En dat is op de tijd die jouw luchtvaartmaatschappij adviseert. Voor vluchten naar een Schengenland betekent dat vaak twee uur van tevoren in de vertrekhal staan en voor vluchten naar landen buiten Europa drie uur. Maar op piekmomenten kunnen zij adviseren eerder te komen.

Daarnaast is het prettig als je na het inchecken van jouw koffers metéén doorgaat naar de veiligheids- en/of paspoortcontrole. Dan weet je zeker dat je op tijd door alle controles heen bent. Wat ook tijd kan besparen is van te voren zelf inchecken en zorgen dat je niet meer of andere vloeistoffen bij je hebt dan toegestaan. Wij helpen je daar graag bij, maar als je het zelf doet is dat sneller.

Veiligheid is topprioriteit

Als het gaat om wachten, kunnen we twee dingen beloven. Het eerste is: we doen er samen met onze partners alles aan om jouw wachttijd zo kort mogelijk te laten zijn. Het tweede is: je zal altijd een wachttijd hebben. Veiligheid is namelijk onze topprioriteit. Voor de veiligheid zijn controles nodig. En controles nemen tijd in beslag. Wachten is nooit leuk. Om het enigszins te verzachten zorgen we op de drukste dagen voor het nodige vermaak.

Tot slot: Hoe groot is zo’n vakantiepiek eigenlijk?

De vakantiepiek is van Pasen tot eind oktober. In die periode zijn er ruim honderd dagen waarop er meer dan 200.000 mensen per dag via Schiphol reizen. Daarvoor zetten vliegtuigmaatschappijen bijna 1500 vliegtuigen in. Dit jaar reizen bijna twintig miljoen meer mensen via Schiphol dan tien jaar geleden. En waar de piek nog niet zo heel lang geleden viel in de traditionele zomervakantie, breidt de piek zich nu uit naar de periode april tot en met oktober. Aangezien de verwachting is dat de vraag naar luchtverkeer blijft toenemen, bereiden we ons ook voor op de toekomst. Dat doen we onder meer door de bouw van een nieuwe terminal en pier.