04
juli
2023
|
19:00
Europe/Amsterdam

Update 5 juli (16.00 uur): annuleringen en vertragingen door slecht weer

Dit liveblog is gesloten
Update 5 juli | 16.00 uur

De weersomstandigheden laten het toe dat het vliegverkeer stapsgewijs toeneemt. Schiphol raadt reizigers nog steeds aan, voor ze naar de luchthaven gaan, de actuele reisinformatie te checken via hun luchtvaartmaatschappij, de Schiphol app en schiphol.nl. 

Schiphol werkt er samen met luchtvaartmaatschappijen aan om zoveel mogelijk reizigers vandaag nog te laten vertrekken. Reizigers wiens vlucht geannuleerd is, worden door luchtvaartmaatschappijen omgeboekt. Naar verwachting worden veel reizigers omgeboekt naar vluchten in de aankomende dagen. In combinatie met de start van de zomervakantie moeten reizigers er daardoor rekening mee houden dat het drukker is dan normaal. Hierdoor kan het zijn dat ze soms moeten wachten voor de check-in, beveiliging of paspoortcontrole. 

Schiphol doet er vanzelfsprekend alles aan reizigers zo aangenaam en soepel mogelijk naar de gate te laten gaan. De personele bezetting bij Schiphol is in ieder geval op orde. De luchthaven raadt reizigers aan een gratis tijdslot voor de beveiligingscontrole te boeken. Dit draagt bij aan een snellere doorstroming voor iedereen. 


 

Update 5 juli | 15.00 uur

Het aantal vluchten van en naar Schiphol gaat in de loop van de middag stapsgewijs toenemen, omdat de weersomstandigheden verbeteren. Eerder vandaag golden ernstige beperkingen voor luchtvaartmaatschappijen om te landen en te vertrekken. Dit kwam door een combinatie van harde windstoten, regen en slecht zicht. Er zijn tot nu toe ruim 400 vluchten geannuleerd. Ook zijn er vertragingen. Schiphol verwacht dat het vluchtschema de rest van de dag verstoord is.  

Schiphol werkt er samen met luchtvaartmaatschappijen aan om zoveel mogelijk reizigers vandaag nog te laten vertrekken. Luchtvaartmaatschappijen boeken passagiers om naar beschikbare alternatieve vluchten die nog vandaag of de komende dagen vertrekken. 

Bij een annulering van hun vlucht kunnen reizigers contact opnemen met hun luchtvaartmaatschappij. Het advies aan reizigers blijft om, voor ze naar de luchthaven gaan, de actuele informatie te checken via hun luchtvaartmaatschappij, de Schiphol app en schiphol.nl.   

 

Update 5 juli | 11:15 uur

Het vliegverkeer op Schiphol is vandaag ernstig verstoord. Momenteel zijn er 400 vluchten geannuleerd. Dit aantal kan gedurende de dag verder oplopen. In de terminal is extra kantoorpersoneel ingezet om reizigers te helpen.  

Het advies aan reizigers blijft om, voor ze naar de luchthaven gaan, de actuele informatie te checken via hun luchtvaartmaatschappij, de Schiphol app en schiphol.nl. 

 

Update 5 juli | 09:15 uur

Op dit moment zijn er ongeveer 300 vluchten geannuleerd (150 aankomend, 150 vertrekkend) als gevolg van de storm. Dit aantal kan gedurende de dag nog oplopen. 

Schiphol raadt reizigers met klem aan om, voor ze naar de luchthaven gaan, de actuele informatie te checken via hun luchtvaartmaatschappij, de Schiphol app en schiphol.nl. Bij een annulering of vertraging van hun vlucht kunnen reizigers contact opnemen met hun luchtvaartmaatschappij.   

 

Dinsdag 4 juli

Het meest recente weerbeeld leidt ertoe dat er woensdag 5 juli tussen 09.00 uur en 15.00 uur, zeer beperkt vliegverkeer mogelijk zal zijn. Door een combinatie van harde windstoten, regen en slecht zicht, zijn er ernstige beperkingen voor luchtvaartmaatschappijen om te landen en te vertrekken. Dit betekent dat er annuleringen en vertragingen zullen zijn. Dit geldt voor zowel aankomende als vertrekkende vluchten. 

Hoeveel vluchten het in totaal betreft, is op dit moment nog onduidelijk. Dit hangt af van de nieuwe planning van luchtvaartmaatschappijen en de actuele weersomstandigheden.  

Schiphol raadt reizigers met klem aan om, voor ze naar de luchthaven gaan, de actuele informatie te checken via hun luchtvaartmaatschappij, de Schiphol app en schiphol.nl. Bij een annulering of vertraging van hun vlucht kunnen reizigers contact opnemen met hun luchtvaartmaatschappij.  

Met de westenwind zoals die morgenochtend op Schiphol is, kunnen vliegtuigen normaliter vertrekken en landen op de Oostbaan en de Buitenveldertbaan. Door de combinatie van harde windstoten, regen en slecht zicht is de Oostbaan echter geen optie vanwege de veiligheid. De Buitenveldertbaan is in onderhoud. Ook als de Buitenveldertbaan beschikbaar was geweest, had het overgrote deel van de starts en landingen niet kunnen plaatsvinden vanwege het weer.  

 Schiphol vindt het enorm vervelend voor reizigers en luchtvaartmaatschappijen dat de combinatie van weersomstandigheden en baanonderhoud deze gevolgen voor hen heeft.