12
mei
2021
|
14:39
Europe/Amsterdam

Medewerkers op Schiphol in een nieuw jasje

Samenvatting

Zo'n 7500 medewerkers op Schiphol krijgen een nieuwe outfit. Van securitymedewerkers en floormanagers tot passenger assistants en bagagemedewerkers, vanaf volgende week draagt bijna iedereen de nieuwe bedrijfskleding van de luchthaven. Dankzij de bedrijfskleding zijn zij duidelijk zichtbaar en herkenbaar voor reizigers.

Schiphol wil de meest duurzame luchthaven ter wereld worden. Daarom is ook de nieuwe bedrijfskleding zoveel mogelijk duurzaam ontworpen en geproduceerd en met focus op ontwikkeling van circulariteit. Voor elke functie ontwikkelde Schiphol een eigen kledinglijn, passend bij de wensen van de dragers. Elke functie vraagt namelijk om andere eisen aan het draagcomfort. Ondanks de verschillen vormt de bedrijfskleding samen één geheel doordat het gebaseerd is op de kenmerken van Schiphol(-merkstijl). Bovendien zijn medewerkers goed herkenbaar voor reizigers door het Schiphol-logo op de achterkant van alle bovenkleding.

De nieuwe bedrijfskleding straalt gastvrijheid, toegankelijkheid en waar nodig gezag uit. De kleding is in nauwe samenwerking met medewerkers ontwikkeld, om zo goed mogelijk aan te sluiten bij hun wensen. We vinden het belangrijk dat onze collega’s zich er comfortabel in voelen. We heten onze reizigers zo weer van harte welkom op de luchthaven in deze nieuwe kleding. Om ze veilig op weg te helpen, gastvrij te ontvangen en bovenal een goede reis te wensen.
Heleen Kuijten-Koenen, Directeur Human Resources bij Amsterdam Airport Schiphol

Ontwerp en productie
De nieuwe bedrijfskleding is ontworpen door designer Karin Slegers, die onder andere de kledinglijn voor AmbulanceZorg Nederland ontwierp. Voor de Schiphol-bedrijfskleding heeft zij een concept neergezet dat herkenbaar, eigentijds, sportief, casual, functioneel en duurzaam is.

Mijn ontwerpen kernmerken zich altijd door functionaliteit en symboliek. Ik ben ontzettend trots op de collectie die ik voor de medewerkers van Schiphol heb kunnen neerzetten. Het belangrijkste is je werk comfortabel kunnen doen. Daarnaast heb ik gedurende het proces oog gehad voor functionaliteit en een positieve uitstraling, die zal reflecteren op passagiers. Ik wens alle medewerkers veel goede energie en werkuren in hun nieuwe bedrijfskleding. 
Karin Slegers, ontwerpster van de nieuwe bedrijfskleding

De nieuwe bedrijfskleding voor Schiphol wordt geleverd door ketenregisseur Wiltec. De kleding van securitymedewerkers wordt geleverd door Groenendijk Bedrijfskleding. Beide leveranciers zijn separaat verantwoordelijk voor het gehele proces van productie tot levering van de kleding.

Duurzame productie
De duurzaamheid blijkt vooral uit het verlengen van de levensduur van de kleding door de hoge kwaliteit. Wanneer de kleding aan vervanging toe is, dan wordt het gerecycled. Ook de focus op doorontwikkeling van circulaire kleding speelt een belangrijke rol. Gedurende de samenwerking en doorontwikkeling, investeert Schiphol samen met Wiltec en Groenendijk Bedrijfskleding in de circulariteit van de kleding. Om zo de levensduur en het gebruik van de kleding optimaal te benutten. Daarnaast wordt de kleding zo duurzaam mogelijk geproduceerd door bijvoorbeeld het gebruik van stoffen als lyocell (met een vezel van boomschors) en gerecycled polyester.