05
oktober
2018
|
16:57
Europe/Amsterdam

Mag het een torentje meer zijn?

De Schipholtoren: wie kent 'm niet? Met een hoogte van 101 meter is dit de hoogste verkeerstoren van Nederland. Sinds 1991 dient deze plek als thuisbasis van de luchtverkeersleiding. Zij zorgen voor veilige verkeersstromen in een straal van bijna 15 kilometer rondom Schiphol. En dit gebeurt allemaal vanuit die iconische toren, toch?

Een-tweetje

Eigenlijk zijn er op Schiphol bijna dagelijks twee torens in gebruik: een op Schiphol-Centrum en een bij de Polderbaan. De grote toren heeft nu nog plek voor maximaal negen verkeersleiders, terwijl er in de kleine toren maar maximaal vier tegelijk aan het werk zijn.

Een kijk in de verte

In 2003 werd Schiphol uitgebreid met de opening van de Polderbaan. Deze vijfde baan ligt te ver van de grote verkeerstoren. Hierdoor moest er een tweede verkeerstoren worden gebouwd. De bestaande 36 meter hoge radartoren werd omgebouwd. Vanaf deze plek wordt alleen luchtverkeersleiding gegeven aan vliegtuigen die starten van of landen op de Polderbaan.

Back-up plan

Naast de twee dagelijks opererende torens is er nog een derde. Deze heeft tot 1992 dienst gedaan als dé verkeerstoren van Schiphol. In de jaren tachtig van de vorige eeuw nam de bebouwing op de luchthaven toe door uitbreiding van pieren en opstelplaatsen voor vliegtuigen. Hierdoor werd het zicht van de luchtverkeersleiding op deze plek te beperkt en is Toren-Centrum - de grote verkeerstoren - gebouwd. De inrichting en apparatuur van de oude toren is hier nog steeds identiek aan. Daarom is dit onze officiële noodtoren.

Een scala aan torens

Door de jaren heen hebben we nog veel meer verkeerstorens gebruikt. Het allereerste verkeersvliegtuig landde in 1920 op Schiphol. De luchthaven werd steeds belangrijker voor niet-militaire vluchten. Daarom kocht de gemeente Amsterdam de grond om een stationsgebouw neer te zetten dat net op tijd klaar was voor de Olympische Spelen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw en de bijbehorende toren met de grond gelijk gemaakt door bombardementen. Een replica vind je daarom alleen in het Aviodrome.

Wings

Na de oorlog werd er met man en macht gewerkt om het vliegveld weer snel werkend te krijgen. Het gebied bij Schiphol-Oost is het 'oude' Schiphol en ligt langs de Oostbaan in de Haarlemmermeerpolder. In deze voormalige verkeerstoren vind je tegenwoordig restaurant Wings. Verder bestaat de huidige bebouwing grotendeels uit nieuwe kantoren, hotels en hangars.

Terug naar de orde van de dag

Momenteel wordt hard gewerkt aan een uitbreiding van de verkeerstoren op Schiphol-Centrum. Het vertrouwde beeld blijft zoals het is, maar binnenin vindt een grootschalige renovatie plaats. Na de verbouwing kunnen er 15 mensen tegelijk op de toren werken. De operatie draait overigens gewoon door en het vliegverkeer ervaart geen hinder. De luchtverkeersleiders werken in de nachtelijke uurtjes in de reservetoren, omdat de werkzaamheden 's nachts plaatsvinden. De oplevering van de verbouwing en verbetering van de toren staat gepland voor mei 2019.

LVNL maakte er een video van: