07
mei
2020
|
15:54
Europe/Amsterdam

Luchthavenpastoraat: 'Corona maakt verdriet nog intenser'

Samenvatting

Ons luchthavenpastoraat is er voor mensen in nood op de luchthaven. En in deze tijd zijn ze extra hard nodig. “Corona maakt verdriet nog intenser. Als mensen al in een moeilijke situatie zitten, dan is er nu nog meer stress. Nog meer verdriet.” Mark Hafkenscheid vertelt over zijn werk als Chaplain namens de Anglicaanse en Oud-Katholieke Kerk op Schiphol. 

Dagenlang op reis om thuis te komen 
Nog altijd zijn er mensen in de wereld die alles op alles zetten om naar huis te kunnen vliegen. Naar hun familie, geliefden en vrienden. Wat het ook moet kosten. De kracht van Schiphol is dat we een hub zijn: veel mensen stappen hier over. Maar overstappen is in deze tijd opeens heel erg ingewikkeld geworden. Ik trof laatst een Maleisische reiziger die bij aankomst in Singapore direct weer op een vlucht terug naar Amsterdam werd gezet. Omdat hij op Schiphol was overgestapt, moest hij ook via Schiphol weer terug naar Berlijn. Hij was al twee dagen onderweg en volledig uitgeput. Ik heb een hotel voor hem geregeld zodat hij even uit kon rusten. En zo zijn er met hem meer mensen die trans-Atlantisch proberen te reizen. Ze lopen vast vanwege alle regels die er momenteel gelden. En wij zijn er om hen te ondersteunen. 

Verdriet nog intenser 
De grootste uitdaging van ons werk in deze tijd? De afstand. Er zijn zoveel momenten waarop je gewoon even bij iemand wilt zijn, een hand op iemands schouder wilt leggen. Maar dat kan nu niet. Voorheen begeleidden we reizigers in problemen vaak tot in het vliegtuig om ervoor te zorgen dat ze in goede handen zijn bij het vliegend personeel. Ook dat is nu niet mogelijk. Als er families met elkaar worden herenigd na het overlijden van een familielid in het buitenland, kunnen we er nu niet voor zorgen dat zij alle rust en ruimte krijgen om elkaar voor het eerst weer vast te houden. Dat kan en mag gewoonweg niet. Het verdriet is er, maar corona maakt het nog intenser. Dat vind ik erg moeilijk. 

Tijd voor bezinning 
Toch zijn deze tijden ook enorm bijzonder. De situatie is ontregelend voor iedereen. Niet alleen voor reizigers, maar ook voor luchtvaartmaatschappijen, Schiphol en overheden. Alles wordt even stil gezet. Er is meer tijd voor bezinning, je waardeert elkaar meer en je ziet hoe goed we het in Nederland eigenlijk met elkaar geregeld hebben. Er is meer tijd om met elkaar te praten en dat maakt deze tijd ook erg bijzonder. Niet dat het te lang moet duren! Op een gegeven moment is dat ook weer genoeg en mag er wel weer meer gevlogen worden.”