02
november
2022
|
15:32
Europe/Amsterdam

Lespakket ‘Kijk op Schiphol’ voor groep 6, 7 en 8 van de basisschool feestelijk gelanceerd

Wanneer landde er voor het eerst een vliegtuig op Schiphol? Hoeveel passagiers reizen per dag via Schiphol? Naar hoeveel landen kun je vliegen vanaf Schiphol? Het antwoord op deze vragen en nog veel meer leren kinderen in het nieuwe lespakket ‘Kijk op Schiphol’ dat vandaag feestelijk gelanceerd is. 

Dit gratis lespakket, dat Royal Schiphol Group samen met uitgeverij Zwijsen ontwikkelde, is speciaal bedoeld voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de basisschool. In de digitale lessen duiken kinderen in de wereld van Schiphol. Ze leren over het reilen en zeilen op het belangrijkste verkeersknooppunt van het land. Maar ook over belangrijke maatschappelijke thema’s als werkgelegenheid, duurzaamheid en interculturele communicatie. De lessen sluiten aan bij diverse kerndoelen binnen de leergebieden Nederlands en Oriëntatie op jezelf en de wereld. De kerndoelen geven per vak aan wat de leerlingen moeten kennen en kunnen aan het einde van de basisschool. 

‘Kijk op Schiphol’ bestaat uit vier lessen: een basisles en drie keuzelessen die naar wens allemaal uitgevoerd kunnen worden of waarbij de leerkracht een keuze maakt. In de basisles maken de leerlingen kennis met Schiphol door middel van een filmpje en een quiz met verrassende weetjes. Les 2 gaat over wie er allemaal werken op Schiphol: van schoonmaker tot bird controller en van de piloot tot de bagagemedewerker. In les 3 leren de leerlingen over hoe Schiphol werkt aan duurzame energiebronnen, recycling en circulaire bouwwerken. En de laatste les gaat over Schiphol als ontmoetingsplek van culturen. Vragen als ‘hoe communiceer je met elkaar?’ en ‘hoe houd je rekening met de verschillende talen, geloven en culturen?’ komen hierin aan bod.

Feestelijke presentatie  

Woensdag 2 november werd het lespakket gelanceerd en in vogelvlucht doorgenomen met de leerlingen van de basisscholen Opmaat uit Nieuw-Vennep en de Antoniusschool uit Kudelstaart. 88 kinderen kregen een gastles van medewerkers van Schiphol. Ook namen zij een kijkje op het panoramaterras en maakten ze kennis met de diverse beroepen op de luchthaven. 

Karianne van der Weijden, adviseur omgevingsmanagement bij Royal Schiphol Group, is blij met het pakket. ‘Schiphol is een bedrijf waar veel kinderen nieuwsgierig naar zijn. Dit pakket geeft alle kinderen de mogelijkheid een uniek kijkje achter de schermen te nemen en draagt tegelijkertijd bij aan meerdere leerdoelen. De les over duurzaamheid biedt daarnaast een mooie opening om de generatie van de toekomst na te laten denken over luchtvaart en de relatie met de omgeving’.   

Meer informatie 

Het lespakket vinden leerkrachten op www.kijkopschiphol.nl.