08
april
2019
|
14:37
Europe/Amsterdam

Kijkje in de keuken bij baanonderhoud Schiphol populair bij omwonenden

Tweeduizend omwonenden hebben dit weekend de Schiphol Burendagen bezocht. De bezoekers van de Burendagen namen een kijkje op de Zwanenburgbaan, waar Schiphol momenteel groot onderhoud uitvoert. Op de baan konden jong en oud alles te weten komen, onder meer over baanonderhoud, vliegveiligheid en de dagelijkse gang van zaken op de luchthaven.

De buren kregen uitleg van Schiphol’s aanwezige brandweer, sneeuwvloot, ambulancedienst, vogelwachters en marshallers (iemand die met handgebaren een vliegtuig naar zijn plek loodst). Medewerkers van Heijmans en Schiphol vertelden over baanonderhoud.

Onder de aanwezige buren waren zo’n 850 kinderen. De kinderen konden deelnemen aan allerlei activiteiten op de Zwanenburgbaan. Bijvoorbeeld door net als de brandweermannen en –vrouwen te proberen in dertig seconden een brandweerpak aan te trekken of een auto al marshallend door een parcours van pionnen op de Zwanenburgbaan te loodsen. Ook maakten zij met stoepkrijt een kunstwerk op het asfalt van de start- en landingsbaan.

De Schiphol Burendagen zijn mogelijk gemaakt door de inzet van ruim 90 Schiphol vrijwilligers en 40 vrijwilligers vanuit andere organisaties op de luchthaven, zoals Luchtverkeersleiding Nederland, Douane en onderhoudsaannemer Heijmans.

Baanonderhoud

Schiphol voert in zes weken (10 maart – 21 april) groot onderhoud uit aan de Zwanenburgbaan. Tijdens deze werkzaamheden is de Zwanenburgbaan niet beschikbaar voor vliegverkeer en volgen de vliegtuigen andere routes van en naar Schiphol.

“Het groot onderhoud op de Zwanenburgbaan biedt een unieke gelegenheid om omwonenden een kijkje achter de schermen van de luchthaven te geven. Zo vaak gebeurt het immers niet dat een start- en landingsbaan buiten gebruik is en dat je hier omwonenden kunt ontvangen om te laten zien wat er allemaal komt kijken bij een vlotte en veilige vluchtafhandeling. Naast het bieden van een bijzondere dag aan omwonenden, bieden de Burendagen de kans om met onze buren in gesprek te gaan“ aldus Birgit Otto, Chief Operations Officer van Royal Schiphol Group.

De werkzaamheden aan de Zwanenburgbaan – die door zo’n 200 medewerkers in verschillende ploegen 24 uur per dag worden uitgevoerd – gingen ook tijdens de Schiphol Burendagen door, om periode van onderhoud niet langer dan strikt noodzakelijk te laten duren. Volgens planning wordt de Zwanenburgbaan op zondagavond 21 april weer in gebruik genomen.