21
juli
2017
|
12:52
Europe/Amsterdam

Ik sta bij de Douane?!

‘Ik sta bij de Douane’; het is de uitdrukking die ik het vaakst hoor tijdens mijn werk, maar tegelijkertijd is het ook de meest onjuiste. Waarom? Dat leg ik uit.

Door: Ben, brigade grensbewaking.

Douane vs. paspoortcontrole

Je komt op Schiphol aan, checkt in, gaat door de securitycontrole en daarna? Daarna kom je – als je buiten Schengen reist – bij de paspoortcontrole, waar ik en mijn collega’s van de Koninklijke Marechaussee je reisdocumenten controleren. Heel veel mensen hebben het dan over de Douane: ‘Ik sta bij de Douane’ of ‘ik ga zo lekker winkelen achter de Douane’. Maar bij de paspoortcontrole zit de Douane helemaal niet! De Douane kom je eigenlijk pas op Schiphol tegen, zodra je met je koffer vol souvenirs Nederland weer in wil. Eigenlijk zou je dus moeten zeggen ‘ik sta achter de Marechaussee’!

Goederen vs. personen

Oké, ik begrijp de verwarring. De Douane en de Marechaussee hebben allebei een rol binnen het grensproces. Toch is er een simpel onderscheid tussen ons beiden: de Marechaussee gaat over de grenspassage van personen, de Douane over de grenspassage van goederen. Bovendien zien we er anders uit: wij zijn te herkennen aan een lichtblauwe polo en donkerblauwe broek. De Douane is gekleed in het groen en grijs.

Koninklijke Marechaussee: veelzijdiger dan je denkt!

Als grensbewaker van de Marechaussee ben ik deskundig op het gebied van reisdocumenten. Op drukke dagen controleer ik samen met mijn collega’s wel 85.000 paspoorten per dag. We zijn getraind in het herkennen van valse documenten en onze belangrijkste taak is het tegengaan van illegale migratie. Maar de Marechaussee heeft nog veel meer taken die komen kijken bij het vertrekken en binnenkomen van Nederland. We zijn de ‘politie’ op Schiphol. We handhaven de openbare orde, bieden hulpverlening en dragen bij aan misdaadpreventie. Daarbij hebben we ook een aantal luchthaven-specifieke taken, zoals het bewaken van de grens, het beveiligen van de luchthaven en het nemen van extra beveiligingsmaatregelen waar nodig.

Wat mag er mee?

De Douane daarentegen houdt toezicht op de invoer, uitvoer en vervoer van goederen. Daarbij kijken ze of alle verschuldigde belastingen zijn betaald en of goederen voldoen aan voorschriften die er zijn om onder andere de veiligheid en gezondheid in Nederland te bewaken. Neem je bijvoorbeeld een slangenleren tas, etenswaren, medicijnen of sigaretten mee terug naar Nederland? Dan kun je de Douane tegenkomen op Schiphol. Als je wilt weten wat je wel en niet mee mag nemen, dan kun je altijd de app van de Douane downloaden. Dus: de volgende keer dat ik je tegenkom aan mijn balie dan weet je het hè?! Je staat bij de… Marechaussee!