05
april
2018
|
15:00
Europe/Amsterdam

Huil, bid, glimlach, ontmoet en bewonder in stilte

Een beetje stilte op Schiphol? Het zal je vast verbazen, maar het bestaat. Vandaag is ons spiksplinternieuwe Stiltecentrum of Meditation centre officieel geopend. Hier verwelkomen we reizigers die even komen bidden, mediteren of gewoon behoefte hebben aan stilte. Moslims, joden, christenen, hindoes en boeddhisten: alle religies en overtuigingen zijn welkom. We ontvangen ruim 60.000 bezoekers per jaar. Daar zal menig Nederlandse kerk best een beetje jaloers op zijn.

Het nieuwe Stiltecentrum
Het Stiltecentrum is verplaatst naar een nieuwe plek, op de tweede verdieping van Lounge 2, aan het begin van de E-pier. Architect Gerard van der Veer heeft een prachtige ruimte ontworpen. Een glaswand met symbolen van alle grote wereldreligies en brede witte zuilen zorgen voor een ingetogen en spirituele sfeer. Zodra je hier binnenkomt, lijken alle geluiden te verstommen. En juist die stilte verbindt. Op de glaswand en kibla na, die voor moslims de gebedsrichting aanwijst, zijn er geen specifieke religieuze tekens aanwezig. Het meest opvallend? Het Stiltecentrum is een open ruimte, waar alle religies en overtuigingen terecht kunnen. Maar waar ook niet-gelovigen een moment van stilte vinden of in alle rust yoga-oefeningen kunnen doen.

Luisterend oor
Het is een uniek stukje Schiphol, want op geen andere luchthaven ter wereld vind je achter security een stilteruimte waar man of vrouw, jong of oud, reiziger of medewerker met een persoonlijk verhaal terecht kan. De behoefte aan geestelijke ondersteuning is groot voor mensen die vliegen. Daarom heeft Schiphol al sinds 1975 een eigen Luchthavenpastoraat. Op dit moment zijn er drie luchthavenpastores: Mark Hafkenscheid, Gerard Timmermans en Marieke Meiring. Hoewel zij alle drie verschillende religieuze achtergronden kennen, doen zij hetzelfde werk op Schiphol. Zij bieden dag in dag uit een luisterend oor en steunen diegenen die op zoek zijn naar geborgenheid en bezinning. Daarbij krijgen de pastores hulp van 25 vrijwilligers.

Welkom in alle stilte
Iedere zondag om 11 uur is er een viering waarbij iedereen welkom is. Ook zijn er kerkdiensten op bijzondere dagen, bijvoorbeeld rond Pasen en Kerstmis. Je mag vrij in- en uitlopen, want de deur staat altijd open. Het Luchthavenpastoraat is er om hulp te bieden. Bijvoorbeeld voor mensen die een dierbare zijn verloren, die angstig zijn om te vliegen of die het even niet zien zitten. Het maakt niet uit of je niet of wel in een god gelooft. En of jouw god nu Jaweh, Allah of Vishnu heet. Je bent in alle stilte welkom in het Stiltecentrum. En vergeet niet iets in ons gastenboek te schrijven als je langs komt. Het staat vol met mooie dankwoorden als: ‘Thanks a lot. The place is so peaceful and offers everyone a chance to reflect or offer their prayers. Kudo Schiphol!’.