26
november
2020
|
14:50
Europe/Amsterdam

Hoe groot is Schiphol eigenlijk?

Vijf landingsbanen, een terminal met zeven pieren, de Polderbaan waar je toch een eindje naartoe moet taxiën... Schiphol is best groot. Maar hoe groot precies? En wat is ‘groot’? Hier lees je alles over de formaten van Schiphol. 

Omvang van stedelijk formaat  

Cijfermatig gezien bedraagt de oppervlakte van Schiphol 27.870.000 m2. Dat is 27,87 vierkante kilometer of 2.787 hectare. Klinkt flink! Om het je voor te stellen: Schiphol is even groot als 4500 voetbalvelden, of... bijna 14 keer Monaco! In Nederland zijn steden als Delft en Leiden qua oppervlak te vergelijken met de luchthaven. En anders dan een stad: er staat zo’n 30 kilometer aan hekwerk rondom het hele terrein! Wandelend zou je er bijna 5 uur over doen om het hele rondje af te leggen.  

Terminaloppervlak van A tot M 

Het grootste gedeelte van het gebied bestaat uit taxibanen, landingsbanen en gras, maar ook de terminals en zeven pieren (B t/m M) bestrijken een aardig oppervlak. Samen zijn zij verantwoordelijk voor 650.000 m2. En daar komt nog 55.000m2 (zo’n 11 voetbalvelden) bij als straks de A-pier klaar is, met ruimte om acht extra vliegtuigen te ‘parkeren’. 5.000 vierkante meter daarvan wordt straks bedekt met zonnepanelen, want in de nieuwe pier staat duurzaamheid voorop

Hoe lang is een landingsbaan? 

Ook landingsbanen zijn over het algemeen geen kleine jongens. De oostbaan is de kleinste landingsbaan op Schiphol en is twee kilometer lang. Deze baan wordt voornamelijk nog gebruikt voor kleine (privé)vliegtuigen en soms voor middelgrote vliegtuigen wanneer er een sterke zuidwesten wind staat. Met 3.800 meter lengte en 60 meter breedte is de Polderbaan de langste en breedste baan.  

De formaten in het echt bekijken? Dan hebben we een aardig wandelingetje (fietstochtje) voor je uitgestippeld! 😊 Prettige wandeling.