19
november
2019
|
12:27
Europe/Amsterdam

Het is Wereld Toilet Dag: ga er maar even goed voor zitten

Samenvatting

Weet je wat vrijwel alle reizigers doen voordat ze in het vliegtuig stappen? Ze maken nog even een sanitaire stop. Voor hen en alle andere bezoekers van de luchthaven doen we er alles aan om er op de toiletten geen potje van te maken. Zo zijn we erg zuinig op ons porselein, zetten we data in om onderhoud te verbeteren en experimenteren we met producten die de luchthaven nog hygiënischer maken. 

Data rond doortrekken
Dagelijks worden onze toiletten duizenden keren doorgespoeld. Al dat afvalwater wordt verwerkt door 83 gemalen op Schiphol. Inmiddels hebben we er een groot aantal uitgerust met sensoren. Deze slimme computertjes verzamelen continu data, signaleren patronen en voorspellen op basis hiervan wanneer onderhoud nodig is. Zo wordt overbelasting voorkomen en is de kans een stuk kleiner dat toiletten buiten gebruik raken. Dat scheelt een hoop!


Schoon, schappelijk of smerig?
De toiletten op Schiphol worden dag en nacht regelmatig schoongemaakt. Toch kan het gebeuren dat er in de tussentijd een wc-rol in de pot is gevallen, iemand slecht heeft gemikt of er een andere sanitaire misstap heeft plaatsgevonden. Daarom hangen er op alle toiletten feedbackkasten, waarop gebruikers hun bezoek kunnen beoordelen. Komen er veel negatieve meldingen over een bepaalde locatie binnen? Dan stuurt het schoonmaakbedrijf meteen iemand langs.

Hygiëne-experiment in living lab
Krijg jij de neiging om je handen of gezicht te wassen als je lange tijd in een drukbezochte openbare ruimte hebt doorgebracht? Dan ben je niet de enige. Zulke gebieden worden vaak als onhygiënisch ervaren, ook al is dat lang niet altijd het geval. Je vies voelen is iets anders dan vies zijn, maar toch willen we de hygiënebeleving op de luchthaven verbeteren. Daarom gebruikten we onze terminal als living lab en plaatsten we hand sanitizers bij toiletten, touchscreens en prullenbakken. Vervolgens hielden we bij waar ze het vaakst werden gebruikt en vroegen we reizigers om feedback. Enkele inzichten:
 

  • Bezoekers vinden toiletten de meest logische plek voor hand sanitizers.
  • Gebruikers willen dat het desinfecteringsmiddel niet te chemisch ruikt.
  • Bij toitletten waar de hand sanitizers zijn geplaatst, stijgt de algehele toilettevredenheid aanzienlijk.

Ook de komende tijd blijven we de terminal als living lab gebruiken om innovaties rond toiletgebruik en hygiëne te testen.