04
mei
2018
|
14:27
Europe/Amsterdam

Heel Schiphol herdenkt

Eens per jaar is het stil op Schiphol. Geen ronkende vliegtuigmotoren, geen ‘You’re delaying the flight’ door de omroep, geen ratelende bagagebanden. Even twee minuten helemaal niks. Ook op Schiphol herdenken we samen met al onze partners de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van latere oorlogssituaties. En daar komt heel wat bij kijken.

Even niet vliegen

Tussen 19.50 uur en 20.03 geeft Luchtverkeersleiding Nederland geen toestemming om motoren te starten (de startklaring). Tussen 20.00 uur en 20.03 uur mogen vliegtuigen ook niet meer taxiën of landen. Vliegtuigen die voor 20.00 uur nog niet geland zijn, stellen hun eindnadering uit tot na 20.03 uur.

Platformverlichting aan

Maar met het tijdelijk stilleggen van het vliegverkeer zijn we er nog niet. Er zijn heel veel medewerkers op de banen, platformen en bij bagage die hun werk gezamenlijk twee minuten neerleggen. Alle platformverlichting wordt om 20.00 uur aangezet om hen op de hoogte te brengen van het feit dat de twee minuten zijn ingegaan. Ook over de radio wordt niet meer met elkaar gesproken en de bagagebanden bij vertrek en aankomst staan stil tussen 20.00 uur en 20.05 uur.

Geluid uit

En terwijl er normaliter een gezellige kakofonie van geluiden te horen is in de terminals, kun je ook daar een speld horen vallen om acht uur. Bij de check-in desks, security lanes en paspoortcontroles nemen medewerkers tijdelijk plaats naast hun werkplek. De radio’s in winkels en horeca gaan uit. De herdenking wordt verschillende keren aangekondigd via de omroep en om 19.58 uur wordt ‘The last post’ ingezet. Na de twee minuten stilte wordt vervolgens het Wilhelmus gespeeld. Ook de vlaggen op Schiphol hangen halfstok.

Live verbonden

Op Schiphol zelf vindt geen officiële herdenkingsdienst plaats. Wel zijn de televisies waar mogelijk afgestemd op de Nederlandse zenders die de Nationale Herdenking uitzenden. Ook het grote scherm op het bus- en taxiplein voor Schiphol Plaza wordt tussen 19.45 uur en 20.15 uur afgestemd op Nederland 2. Er is daardoor op een aantal plekken wel de mogelijkheid om een herdenkingsdienst te volgen.

En na die twee minuten?

Na de twee minuten draait de luchthaven direct weer op volle toeren. Veel systemen worden niet volledig uitgezet en mensen blijven bij hun post zodat alles en iedereen direct weer paraat staat.

Zo staat Schiphol stil op 4 mei.