12
april
2023
|
13:38
Europe/Amsterdam

Gemiddeld 66.000 vertrekkende reizigers per dag in meivakantie

Samenvatting

In de meivakantie van 2023 vertrekken er vanaf 22 april gemiddeld 66.000 passagiers per dag vanaf Schiphol. Op piekdagen ligt het aantal vertrekkende passagiers ruim boven de 70.000. De piekdagen liggen aan het begin van de meivakantie. 

Schiphol heeft er, samen met alle partners, alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat reizigers een goed vertrek hebben vanaf de luchthaven. Zo is in de afgelopen periode hard gewerkt om nieuwe beveiligers te werven en heeft Schiphol een voorlichtingscampagne voor reizigers gelanceerd. 

Het aantal passagiers dat vanaf Schiphol vertrekt, ligt 14% hoger dan het aantal reizigers dat in de meivakantie 2022 (gemiddeld 58.000 reizigers) vertrok en net onder de cijfers van 2019, pre-covid, toen gemiddeld 72.000 reizigers per dag vertrokken. 

Ruim 850 nieuwe beveiligers 
De uitgebreide wervingscampagne, samen met de beveiligingsbedrijven op Schiphol, heeft ervoor gezorgd dat het beoogde aantal van 850 nieuwe beveiligers is gehaald. Ruim 850 kandidaten zitten in het screeningstraject, zijn aan de opleiding begonnen of zijn al aan de slag. Ook is er gewerkt aan productiviteitsmaatregelen bij de beveiliging, waar passagiers en hun handbagage worden gecontroleerd. Door betere werkinstructies en slimmer gebruik te maken van de apparatuur gaat de beveiligingscontrole per passagier sneller. 

Voorlichtingscampagne: get ready for security 
Daarnaast vraagt Schiphol met een uitgebreide voorlichtingscampagne passagiers zich goed voor te bereiden op de securitycontrole op de luchthaven. In de campagne geeft Schiphol tips over welke kleding je het beste aan kunt trekken, maar ook hoe je je bagage slim inpakt. Al deze informatie kunnen reizigers vinden op de website van Schiphol.  

Op drukke dagen, zoals in het weekend van 22 en 23 april, zullen er, net als voor Covid, nog steeds rijen staan maar, niet zo extreem als in 2022. Met elkaar, met alle medewerkers op de luchthaven zal Schiphol ervoor zorgen dat de vakantiestart van dit jaar goed gaat verlopen.

De afgelopen paasdagen zijn op Schiphol helemaal goed verlopen en daar zijn we blij mee. De volgende stap is de komende meivakantie. Die zal weer een stuk drukker worden en we hebben er het volste vertrouwen in dat ook dat gaat lukken.

Ruud Sondag, CEO Schiphol

Persoonlijk reisschema op zak  
Via Schiphol.nl en de Schiphol-app hebben reizigers de mogelijkheid om informatie te vinden over hun reisdag, zoals hoe laat de incheckbalie opent, maar ook wat de verwachte en actuele drukte bij de securitycontrole is. Ook kan hier voor vluchten binnen het Schengengebied een Timeslot gereserveerd worden om vlot door security te gaan: Schiphol Timeslots

Verder zijn er tips te vinden zoals: 

  • Kom op tijd naar de luchthaven, maar ook niet te vroeg. Houd daarom de tijd aan die de luchtvaartmaatschappij aangeeft. Over het algemeen is dat 2 uur van tevoren voor Europese vluchten en 3 uur voor intercontinentale vluchten.
  • Check zo veel mogelijk online in voor je vlucht bij je luchtvaartmaatschappij voordat je naar de luchthaven gaat. Dan hoef je alleen nog maar je bagage af te geven. 
  • Reizigers die vliegen met KLM, Transavia of TUI kunnen op parkeerplaats P3 de koffers afgeven en inchecken. 
  • Ga slim en snel door de security check! Op Schiphol maken we gebruik van 3D CT-scans en hoef je elektronica, vloeistoffen en je gevulde waterfles niet uit je handbagage te halen. 
  • Houd rekening met de regels en controles van de Koninklijke Marechaussee bij reizen met een minderjarig kind. Lees hier meer