04
juli
2023
|
14:00
Europe/Amsterdam

Ga goed voorbereid op reis vanaf Schiphol tijdens de zomervakantie

Schiphol kijkt ernaar uit iedereen die gaat vliegen deze zomervakantie te mogen ontvangen op de luchthaven. Schiphol verwacht in de zomervakantie –  vanaf 8 juli tot en met 3 september - gemiddeld 68.000 vertrekkende passagiers per dag. Op piekdagen ligt het aantal vertrekkende passagiers ruim boven de 77.000. De piekdagen liggen aan het begin van vakantie. In Nederland start die per regio op 8, 15 en 22 juli.  

Het aantal passagiers dat vanaf Schiphol vertrekt, ligt 26% hoger dan het aantal reizigers dat in de zomervakantie 2022 (gemiddeld 54.000 reizigers) vertrok en net onder de cijfers van 2019, pre-covid, toen gemiddeld 73.000 reizigers per dag vertrokken.  De populairste bestemmingen deze zomer zijn Londen, Istanbul en Barcelona.

Goed voorbereid op reis 
Uit cijfers blijkt dat 90% van de reizigers in de meivakantie binnen 5-10 minuten door de securitycontrole was. Dat kwam doordat er zo'n duizend nieuwe beveiligers aan de slag zijn gegaan, maar ook door de goede reisvoorbereiding van passagiers. Schiphol vraagt reizigers zich daarom wederom goed voor te bereiden op hun reis vanaf de luchthaven. Via Schiphol.nl en de Schiphol-app hebben reizigers de mogelijkheid om informatie te vinden over hun reisdag, zoals hoe laat de incheckbalie opent, maar ook wat de verwachte en actuele drukte bij de securitycontrole is.  

Verder zijn er tips te vinden zoals:  

  • Kom op tijd naar de luchthaven, maar ook niet te vroeg. Houd daarom de tijd aan die de luchtvaartmaatschappij aangeeft. Over het algemeen is dat 2 uur van tevoren voor Europese vluchten en 3 uur voor intercontinentale vluchten. 
  • Check zo veel mogelijk online in voor je vlucht bij je luchtvaartmaatschappij voordat je naar de luchthaven gaat. Dan hoef je alleen nog maar je bagage af te geven.  
  • Reizigers die vliegen met KLM, Transavia of TUI kunnen op parkeerplaats P3 de koffers afgeven en inchecken.  
  • Ga snel door de security check. Op Schiphol maken we gebruik van 3D CT-scans en hoef je elektronica, vloeistoffen en je gevulde waterfles niet uit je handbagage te halen.  
  • Houd rekening met de regels en controles van de Koninklijke Marechaussee bij reizen met een minderjarig kind.  
  • Check de geldigheid van je paspoort. 

Reserveer een tijdslot voor de securitycontrole 
Daarnaast heeft Schiphol de mogelijkheid uitgebreid om een gratis een tijdslot te reserveren voor de securitycontrole. Reizigers kunnen sinds kort voor zowel een Schengen als niet-Schengen bestemming een tijdslot boeken. Hiermee kunnen zij op een zelfgekozen tijdstip door de securitycontrole. 

Drukker dan normaal 
Reizigers moeten er rekening mee houden dat het in een vakantieperiode drukker is dan normaal. Hierdoor kan het zijn dat ze soms moeten wachten voor de check-in, beveiliging of paspoortcontrole. Samen met alle partijen op de luchthaven spannen we ons keihard in om ook tijdens de zomervakantie de reis van onze reizigers zo soepel mogelijk te laten verlopen.