14
maart
2018
|
14:58
Europe/Amsterdam

Electric city Schiphol

Met alle vliegtuigen is het waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt, maar Schiphol verandert meer en meer in een electric city. Word je vanaf de gate met de bus naar jouw vliegtuig gereden? Dan is dat vaak elektrisch. Pak je na jouw vlucht een taxi? Dan kan dat elektrisch. Reis je liever met de bus van of naar Schiphol? Dan is dat binnenkort ook veelal elektrisch.

Even terug in de tijd. Tien jaar geleden kwam je met de dieselbus naar Schiphol, laadde je nog even snel jouw telefoon op met grijze stroom, kreeg het vliegtuig waarmee je vloog tijdens het gereedmaken voor de vlucht energie van een dieselaggregaat en werd je met een dieselbus naar jouw vliegtuig gereden.

Nu gaat dat in veel gevallen dus heel anders. Elektrische bussen vervangen op de luchthaven de andere bussen, veel dieselaggregaten hebben plaatsgemaakt voor stroompunten en jouw koffer gaat met een elektrische bagagetrekker naar het vliegtuig. Bij thuiskomst kan je met een elektrische Tesla naar huis of je stapt in je auto die tijdens het parkeren weer helemaal opgeladen is En alle elektriciteit op Schiphol komt ook nog eens van Hollandse wind!

 

1.260 ton CO2

En dan denk je misschien: leuk, maar wat levert het op? Nou, door de dieselbussen op de platforms te vervangen door elektrische bussen, hebben we in tweeëneenhalf jaar bijvoorbeeld 1.260 ton minder CO2-uitstoot! Dat is evenveel als de uitstoot van 63 huishoudens in dezelfde periode. En dan moeten de bussen van en naar Schiphol binnenkort nog elektrisch worden…

 

Een CO2-neutrale luchthaven

Sinds 2012 zijn we een CO2-neutrale luchthaven. Dat doen we onder meer door het gebruik van groene stroom. De uitstoot die we nog niet kunnen terugbrengen, compenseren we via meerdere projecten. En natuurlijk door minder energie te verbruiken. Dat blijft iets waar we de aankomende jaren continu hard aan werken. En we willen meer. Niet alleen op de grond, maar tot wel een kilometer in de lucht. We kijken dus ook naar de uitstoot van startende en landende vliegtuigen. Daarover later meer. Wil je voor nu weten wat je zelf kunt doen? Check: wat kun jij doen?

Onder 'downloads' aan de rechterzijde van deze pagina staat meer informatie over elektrisch vervoer op Schiphol.