14
maart
2022
|
12:00
Europe/Amsterdam

Eerste paal voor grootste vrachtgebouw op Schiphol

Startschot voor dnata Cargo City Amsterdam

Op Schiphol is met één druk op de knop een heistelling in werking gezet voor de bouw van vrachtgebouw 17, op het vrachtareaal Schiphol Zuidoost. Daarmee is het officiële startsein gegeven voor het verrijzen van een nieuwvrachtgebouw direct aan het platform, dat door Schiphol Commercial Real Estate voor huurder dnata wordt ontwikkeld. 

Het vrachtgebouw, ook wel dnata Cargo City Amsterdam genoemd, wordt één van de grootste en geavanceerde logistieke gebouwen op een luchthaven ter wereld. Het bestaat straks uit circa 61.000 m2 bedrijfsruimte, waarvan 6.700 m2 inpandige kantoorruimte en krijgt een overslagcapaciteit van 850.000 ton vracht op jaarbasis. Het ontwerp is van DP6 architecten en de bouwwerkzaamheden zullen worden uitgevoerd door De Vries en Verburg Bouw B.V. Het gebouw zal door huurder dnata met de meest moderne en geavanceerde apparatuur worden ingericht en zal naar verwachting in de zomer van 2024 klaar voor gebruik zijn.

Duurzaam en innovatief 

Schiphol heeft hoge duurzaamheidsambities, ook voor dit nieuwe vrachtgebouw. De vastgoedontwikkeling krijgt een BREEAM excellent certificaat voor duurzaamheid en het milieuvriendelijk ontwerp. Een aantal aspecten: 

  • Minimaal 50% van het gebouw bestaat uit hergebruikte materialen.  
  • De vrachtloods heeft een deels houten draagconstructie en het zogenaamde ‘Eagles Nest’ – met control room, eetgelegenheden, bespreekruimtes en opslag – is bijna volledig uit hout opgetrokken. 
  • Het gigantische dak wordt voorzien van zonnepanelen  
  • Het gebouw zal aangesloten worden op een Warmte Koude Opslag (WKO) Installatie. 
  • Het vrachtgebouw zal volledig demontabel zijn 

dnata  

Met deze ontwikkeling verlengt Schiphol het partnership met een van haar grootste logistieke partners dnata. dnata is wereldwijd een partner voor meer dan 300 luchtvaartmaatschappijen, handelt wereldwijd meer dan 2.6 miljoen ton vracht af, verzorgt meer dan 280.000 aircraft turnarounds, bereidt meer dan 16 miljoen maaltijden en verzorgt (zaken)reizen met een transactiewaarde van meer dan 62 miljoen dollar. 

Ruimte voor tweede fase verdubbeling rijbaan Quebec 

dnata is momenteel gevestigd in Vrachtgebouw 5/6 op Schiphol Zuid. Dit gebouw zal in 2024 worden gesloopt om de tweede fase van de verdubbeling van Rijbaan Quebec te kunnen voltooien. Verdubbeling van deze rijbaan vergroot de veiligheid op Schiphol en verbetert de infrastructuur voor luchtvaartmaatschappijen en Luchtverkeersleiding Nederland. De eerste fase van dit project is half december 2021 afgerond en in gebruik genomen.