07
februari
2020
|
17:30
Europe/Amsterdam

Deze reis legt jouw valentijnsboeket af

Samenvatting

Het is bijna Valentijnsdag. Dat betekent topdrukte op Schiphol. Want de rode rozen waar jij je lief mee verrast, komen van ver. Vaak uit Kenia, Ethiopië, Colombia of Ecuador: daar is het klimaat ideaal om ze het hele jaar door te verbouwen. Maar hoe hou je bloemen mooi tijdens zo’n lange reis – en daarna? Gelukkig is dat op Schiphol sinds kort een koud kunstje.

Wie haast heeft, moet slim zijn
Bloemen vers houden tijdens de urenlange vlucht én garanderen dat ze daarna nog een tijd lang mooi blijven. Het luistert nauw. De truc is om ze onderweg te koelen. In de laadruimte moet de temperatuur constant blijven: tussen twee en zeven graden. Dit kan knap lastig zijn, vooral als er verschillende formaten dozen op elkaar staan. Daarom heeft Holland Flower Alliance, een samenwerking tussen Royal FloraHolland, KLM Cargo en Schiphol Cargo de bloemenreis in kaart gebracht om deze te optimaliseren. De oplossing: een slimme bloemendoos.

Compact en koel
Vorig jaar vervoerden we rond Valentijnsdag zo’n 3.300 ton bloemen. Tijdens zulke drukke periodes willen we optimaal gebruikmaken van de vrachtruimten. De slimme bloemendozen hebben dan ook allemaal dezelfde afmeting, en passen precies op de pallets. Hierdoor lozen we loze ruimte: de eerste pilots bewijzen dat er vijftien procent meer lading aan boord kan. En dat is niet het enige voordeel. De luchtcirculatie in de slimme doos is een stuk beter. Hierdoor blijven alle bloemen koel – hoeveel we er ook op elkaar stapelen.

To Russia with love
Nadat de bloemen op Schiphol landen, staan ze binnen een paar uur op de veiling in Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg. De klanten halen ze op óf ze wisselen van toestel, bijvoorbeeld richting Thailand. De meeste bloemen hebben namelijk niet Nederland als eindbestemming. Daarom is het des te belangrijker dat ze goed koel blijven. Kort na Valentijnsdag kent Schiphol weer een fleurig piekmoment. Zo gaan er voor ‘Vrouwendag’ (8 maart) veel bloemen via Schiphol naar Rusland: met het vliegtuig, of zelfs over de weg. Dat is een reis van zo’n twee dagen. De chauffeurs rijden non-stop met z’n tweeën in de gekoelde vrachtauto. Zo genieten de Russische dames nog een flinke tijd van een mooie bos verse bloemen!