03
augustus
2018
|
10:56
Europe/Amsterdam

De voorzieningenrechter verbiedt werkonderbrekingen beveiligingspersoneel op Schiphol van langer dan 15 minuten

De voorzieningenrechter heeft FNV en CNV deels in het gelijk gesteld en staat maximaal 5 werkonderbrekingen van maximaal 15 minuten per etmaal toe, maar verbiedt werkonderbrekingen langer dan 15 minuten en onderbrekingen tijdens de piekmomenten.

Schiphol had liever gezien dat de werkonderbrekingen maximaal 10 minuten en maximaal 3 keer per etmaal toegestaan waren, maar legt zich er bij neer dat het in ieder geval niet langer dan 15 minuten mag worden.

De zomer is op Schiphol de drukste periode van het jaar, waarbij gemiddeld circa 220.000 passagiers dagelijks via Schiphol reizen. De door FNV en CNV geplande langdurige werkonderbrekingen van 15 minuten kunnen leiden tot stagnatie van de passagiersdoorstroming wat onveilige situaties in de terminal kan veroorzaken.

Schiphol blijft in samenspraak met onder andere de Koninklijke Marechaussee monitoren of het nodig is om aanvullende maatregelen te nemen om de veiligheid in de terminalgebouwen te kunnen blijven garanderen.

Schiphol vindt het erg vervelend voor al die reizigers die hierdoor hinder ondervinden en mogelijk langer in de rij komen te staan. Net als de reizigers is Schiphol geen partij in het conflict tussen de vakbonden en de beveiligingsbedrijven. Schiphol zal samen met haar partners (de luchtvaartmaatschappijen, Koninklijke Marechaussee, afhandelaren) alles op alles zetten om overlast voor reizigers zoveel mogelijk te beperken.

Cao particuliere beveiliging
De cao particuliere beveiliging geldt voor circa 31.000 beveiligers, onder wie de Schipholbeveiligers die werken bij Securitas T&A, Procheck International en I-Sec. Onder de cao voor G4S Aviation Security vallen ongeveer 1200 beveiligers.