04
februari
2020
|
15:18
Europe/Amsterdam

De 5 meest gestelde vragen over het coronavirus op Schiphol

Het is niemand ontgaan: Er is een uitbraak van het coronavirus, ontstaan in China. Inmiddels heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak uitgeroepen tot internationale noodsituatie. Schiphol is een plek waar veel verschillende nationaliteiten – waaronder de Chinese – samenkomen. We krijgen hier dan ook verschillende vragen over. In deze blog geven we antwoorden. Het belangrijkste: we volgen altijd de adviezen van de autoriteiten.

1. Hoeveel vluchten zijn er tussen Schiphol en China?
Normaal gesproken zijn er wekelijks ruim 100 passagiersvluchten van en naar China. KLM heeft aangegeven tot 15 maart niet naar Bejing en Shanghai te vliegen en naar overige Chinese vasteland bestemmingen niet tot eind maart. Luchtvaartmaatschappijen China Southern, China Eastern vliegen nog wel van en naar het vasteland van China, maar hebben het aantal vluchten voorlopig verminderd.Hiermee blijven ongeveer nog zo'n 20 passagiersvluchten per week van en naar China over.

2. Neemt Schiphol maatregelen?
Samen met de autoriteiten zoals GGD en RIVM houden we de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en we volgen hun adviezen op. We hebben scenario’s en draaiboeken ontwikkeld. Hierin staat bijvoorbeeld uitgewerkt welke acties ondernomen moeten worden als er een besmet persoon via Schiphol Nederland binnen is gekomen. Deze scenario’s passen binnen alle voorbereidingen die in Nederland genomen worden. Daarnaast adviseren we personeel en reizigers, op aanraden van de GGD, om de algemene hygiënemaatregelen in acht te nemen, zoals je dat ook zou doen tegen andere griepvirussen. Voor aankomende passagiers uit China hebben we hierover een bericht van de RIVM/GGD op de schermen bij de bagagebanden geplaatst.

3. Worden reizigers op Schiphol gecontroleerd op het virus?
De overheid geeft aan dat het controleren van passagiers op Nederla​ndse luchthavens 'geen passende maatregel' is. Als reizigers op dit moment gecontroleerd zouden worden op koorts, zouden vooral mensen met griep of een verkoudheid worden opgespoord. Mochten er reizigers op Schiphol aankomen die ‘corona-achtige’ klachten hebben, dan gaan de standaardprocedures in zoals die gelden voor infectieziektes. De GGD is daarbij de coördinator.

4. Moet je geen mondkapje dragen?
De landelijke richtlijnen geven aan dat het gebruik van mondneusmaskers op luchthavens alleen nodig is voor medisch personeel als zij werken met patiënten. Zij hoeven die maskers enkel te dragen wanneer er een verdenking bestaat op een infectie met het nieuwe coronavirus. Een passagier heeft in zo’n geval koorts, klachten aan de luchtwegen en hij of zij is in de afgelopen veertien dagen in Wuhan geweest.

5. Zijn er beperkingen voor reizigers?
Een aantal luchtvaartmaatschappijen heeft vluchten van en naar China geschrapt. Daarnaast moeten reizigers die de afgelopen veertien dagen in de Hubei provincie in China zijn geweest, er rekening mee houden dat lokale autoriteiten hen de landstoegang weigeren. Ook reizigers die in het bezit zijn van een Chinees paspoort uitgegeven door Hubei moeten hier rekening mee houden. Je kunt het best bij je luchtvaartmaatschappij informeren om welke landen dit specifiek gaat.