31
januari
2018
|
19:13
Europe/Amsterdam

De 10 meest bijzondere gevonden voorwerpen

Sombrero’s, Vincent van Gogh-posters, creditcards, laptops en rijen jassen… Welkom in de wondere wereld van Lost & Found.

63.000 verloren spullen
Elke ochtend gaat het team van Lost & Found met een kar op pad langs verschillende locaties, zoals security, inlichtingenbalies en KLM, om alle gevonden voorwerpen op te halen. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar in 2017 zijn er maar liefst 63.000 spullen bij onze Lost and Found Service binnengekomen. Dat zijn zo’n 173 items per dag!

Wat laten mensen achter?
Wat reizigers dan zoal lieten liggen in 2017? 8.500 kledingstukken, 6.500 (bank)pasjes, 4.000 tablets, 3.000 portemonnees, 2.500 laptops en 600 wandelstokken en rollators (er lijken wonderen te gebeuren op Schiphol). En wat dacht je van deze bijzondere items top 10?

10. Apneu-apparaat
Fijn voor jou en je medereizigers als je ‘m bij je hebt, maar minder fijn als je ‘m laat liggen!

9. Rijstkoker
Mocht je een eenzijdige eter zijn en honger krijgen tijdens de reis…

8. Trombone
In 2017 werden er 43 muziekinstrumenten gevonden op Schiphol. Van violen, tot elektrische piano’s en trombones.

7. Sneeuwkettingen
Handig met al die sneeuw op de landingsbanen!

6. Kunstgebit
Die moet echt op z’n tandvlees hebben gelopen.

5. Schuurmachine
Voor al uw timmer- en verfwerk tijdens de reis.

4. Rolex
Zonde van die verloren tijd...

3. Plastic tas vol doosjes met gedroogde torretjes
Meteen gecheckt bij de Douane: het ging niet om inheemse soorten!

2. Een volledige ledikant
Een doos van 1,5 bij 3 meter, inclusief matrasje.

1. 10.000 dollar
Geld verliezen is enorm lastig, want hoe verklaar je dat dát briefje van 100 van jou is? Gelukkig kon deze meneer heel specifiek vertellen hoe het geld verpakt was.

Wat gebeurt er met al die spullen?
Alle artikelen die we hier binnenkrijgen, bewaren we drie maanden. Dat is wettelijk zo bepaald voor alles met een dagwaarde onder de 450 euro. De duurdere voorwerpen, zoals gouden sieraden bewaren we zelfs een jaar en een maand. Zo’n 30 procent van alle voorwerpen wordt uiteindelijk gematcht aan de eigenaar. Dat lijkt weinig, maar je moet het wel in perspectief zien. Neem bijvoorbeeld bankpassen, die worden bijna nooit opgehaald. Terwijl het matchingpercentage voor laptops, tablets en portemonnees toch wel op zo’n 80% ligt.

Een laatste tip
Ben je iets verloren op Schiphol? Maak hier dan melding van bij onze inlichtingenbalies of via ons Lost and Found formulier op de website. Op basis van jouw omschrijving kijken wij vervolgens of we een match vinden met de spullen in onze opslag. En wil je de kans op terugvinden vergroten? Zorg dan dat jouw eigendommen heel herkenbare kenmerken hebben, zodat je ze nauwkeurig kunt omschrijven. Een tablet met het standaard-achtergrondscherm bijvoorbeeld, is moeilijker te koppelen aan een eigenaar dan wanneer je een eigen foto als achtergrond instelt. We geven spullen alleen mee, als je duidelijk kunt aantonen dat de spullen van jou zijn!