05
juli
2018
|
11:32
Europe/Amsterdam

Dagelijks 220.000 reizigers op Schiphol in zomervakantie

Vakantiemaatregelen en tips voor een goede voorbereiding

In de zomervakantie (7 juli t/m 2 september) reizen per dag gemiddeld 220.000 mensen van, naar of via Schiphol. In totaal zijn het 12,7 miljoen reizigers, een stijging van 2,4% ten opzichte van de zomervakantie 2017. De drukste dag wordt maandag 30 juli, waarop er naar verwachting 233.000 mensen vliegen. Voor een prettige start van ieders vakantie treft Schiphol vakantiemaatregelen en heeft de luchthaven tips om goed voorbereid op reis te gaan.

Buiten Europa zijn vluchten naar de Verenigde Staten in trek. Wekelijks vertrekken daar bijna 75.000 mensen naartoe. Dat is ruim 10% meer dan vorig zomerseizoen. Binnen Europa is het Verenigd Koninkrijk met 26 bestemmingen het populairst. Andere populaire Europese zomerbestemmingen zijn zoals gebruikelijk Spanje, Italië en Griekenland.

Maatregelen Schiphol
Schiphol spant zich samen met haar partners extra in om ieders reis zo soepel en comfortabel mogelijk te laten verlopen. De luchthaven treft net als vorige vakanties meerdere vakantiemaatregelen, waaronder 20% meer personeel, extra informatievoorziening voor reizigers en crowdteams die bij grote drukte alle passagiersstromen in goede banen leiden. Ook kunnen reizigers zonder of met weinig handbagage gebruik maken van een speciale doorgang genaamd ‘small bags only’.

Ondanks de extra maatregelen kunnen er door de grote hoeveelheid reizigers op momenten langere wachttijden zijn. Echter, als reizigers de adviestijd van hun luchtvaartmaatschappij volgen, is de totale tijd dat zij op Schiphol verblijven vaak hetzelfde als anders. Het advies voor vluchten binnen Europa is meestal om twee uur van te voren op Schiphol te zijn en voor intercontinentale vluchten drie uur.

Tips voor reizigers
Schiphol raadt reizigers aan goed voorbereid op reis te gaan. Daarvoor heeft Schiphol enkele tips, waaronder:

  • Kom op tijd. Dit is de tijd die de luchtvaartmaatschappij aangeeft.

  • Neem zo min mogelijk handbagage mee, zodat de veiligheidscontrole sneller gaat. Let ook op de handbagageregels. Vloeistoffen in verpakkingen van meer dan 100ml (zoals flesjes water) of voorwerpen met een scherpe punt waarmee ernstig letsel kan worden toegebracht, mogen bijvoorbeeld niet mee.

  • Controleer thuis de geldigheid van paspoort en reisdocumenten.

  • Houd rekening met extra regels en controles van de Koninklijke Marechaussee bij reizen met een minderjarig kind.

  • Houd de actuele vluchtinformatie in de gaten. Dat kan via de luchtvaartmaatschappij, de website van Schiphol of de Schiphol-app.

Meer tips vinden reizigers op www.schiphol.nl/tips.

Eén luchthaven, meerdere partijen
Schiphol is als een horloge. Voor een goede doorstroming van reizigers moeten alle radartjes –check-in, security en paspoortcontrole- goed in elkaar grijpen. Daar zijn meerdere partijen bij betrokken. Ten eerste Schiphol zelf, die verantwoordelijk is voor de infrastructuur en de securitycontrole. Ten tweede de luchtvaartmaatschappijen, die verantwoordelijk zijn voor de check-in. Tot slot de Koninklijke Marechaussee, die verantwoordelijk is voor de grenscontrole. Schiphol onderhoudt intensief contact met deze partners.