13
augustus
2020
|
14:15
Europe/Amsterdam

COVID-19 teststraat op Schiphol in gebruik voor reizigers uit risicogebieden

Dit is een nieuwsbericht uit 2020. Voor actuele informatie over je reis en coronamaatregelen, kun je deze pagina bezoeken: Schiphol.nl/letsfly.

13 augustus 2020
Vanaf vandaag is de COVID-19 teststraat op Schiphol in gebruik. Reizigers uit gebieden in de wereld waar veel besmettingen met het coronavirus voorkomt en die via Schiphol Nederland binnenkomen, kunnen zich op vrijwillige basis laten testen op het coronavirus. De teststraat bevindt zich tussen Aankomsthal 3 en 4 in. Klik hier om het nieuwsbericht van GGD Kennemerland omtrent de opening van de testraat op Schiphol te lezen.

06 augustus 2020
Schiphol en GGD Kennemerland gaan op korte termijn de door het kabinet aangekondigde COVID-19 teststraat inrichten op de luchthaven. Deze komt bij Aankomsthal 3.  

GGD Kennemerland verzorgt de testen en administratie. Schiphol verzorgt duidelijke bewegwijzering naar de teststraat, zodat aankomende reizigers weten waar zij de teststraat kunnen vinden. Medewerkers van GGD Kennemerland zullen reizigers uit risicogebieden verwijzen naar de teststraat.  

Een risicogebied is een land of regio met een code oranje of rood reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn hier te vinden.

De teststraat is een aanvulling op al bestaande maatregelen op de luchthaven. Schiphol werkt daarin nauw samen met alle betrokken overheden, autoriteiten en luchtvaartpartners om reizigers veilig en verantwoord te laten reizen. Daarbij blijven wij ook de verantwoordelijkheid van reizigers benadrukken: reis niet bij klachten en hou je aan de maatregelen op de luchthaven en aan boord van het vliegtuig. 

Eerder genomen maatregelen 
Net als in de rest van Nederland is het houden van 1,5 meter afstand de standaard op Schiphol. Aanvullend zijn op Schiphol de volgende maatregelen van kracht: 

  • Bij check-in, de security- en grenscontrole en bij het boarden moeten reizigers een mondkapje dragen. 

  • Voor alle incheck-, transfer- ticketbalies en andere servicepunten hangen spatschermen. 

  • Incheckbalies en gates zijn zoveel mogelijk om en om bezet.  

  • Bij de bagagebanden staan om de anderhalve meter bagagekarren en de bagage van iedere vlucht komt op een aparte band. 

  • Op de luchthaven wordt met stickers en lijnen aangegeven hoe voldoende afstand gehouden moet worden. 

  • Faciliteiten op de luchthaven worden goed gereinigd, in het bijzonder de plekken waar veel mensen mee in aanraking komen, zoals de bakken bij de securitycontrole en de sanitaire voorzieningen. 

  • Er zijn dispensers om handen te desinfecteren. 

  • Reizigers dienen een gezondheidsverklaring (Health Declaration) bij zich te dragen.  

  • Schiphol zet zogenoemde safeguards in. Zij wijzen reizigers op het houden van afstand, het dragen van een mondkapje op de aangewezen plekken en op het regelmatig wassen/desinfecteren van de handen. 

  • De terminal en Schiphol Plaza is alleen voor reizigers en medewerkers. Voor halers en wegbrengers geldt: loop niet met reizigers mee naar binnen, tenzij dit niet anders kan. Schiphol vraagt hen de reiziger voor de vertrekhal af te zetten of in de auto op de parkeerplaats te wachten.