30
maart
2018
|
10:45
Europe/Amsterdam

Beelden: dit wordt de nieuwe pier van Schiphol

De nieuwe pier van Amsterdam Airport Schiphol is een stap dichterbij. De basis ligt, waardoor de bouw de hoogte in kan. De nieuwe pier is naar verwachting eind 2019 operationeel, heeft acht gates en wordt de duurzaamste van Schiphol.

Ontwerp nieuwe pier

Schiphol koos voor het ontwerp van het team AECOM - cepezed in samenwerking met Imd, dGmR en Copijn.

De pier krijgt vijf gates voor narrow-body vliegtuigen aan de noordzijde en drie gates voor wide-body vliegtuigen aan de zuidzijde. De gates aan de zuidzijde kunnen ook gebruikt worden om zes narrow-body vliegtuigen aan te sluiten. In een later stadium komen er nog twee wide-body gates bij aan de Zuidzijde. De basis van de nieuwe pier ligt inmiddels. Onder meer is daarvoor op 20.000m2 beton verwijderd en zijn er meer dan 1.000 heipalen aangebracht.

Duurzaamste pier
De nieuwe pier heeft een oppervlakte van 55.000 vierkante meter, wat gelijk staat aan elf voetbalvelden. Het wordt de duurzaamste pier van Schiphol. Onder meer door gebruik van biomateriaal, isolerend glas en hergebruik van plastic en marmergruis. Ook plaatst Schiphol op 5.000 m2 zonnepanelen en wordt voor bijvoorbeeld het doorspoelen van het toilet gebruik gemaakt van regenwater.

Capital Programme
Royal Schiphol Group bracht de uitbreidingprojecten, waaronder de nieuwe pier en terminal, onder in de projectorganisatie genaamd het Capital Programme. De uitbreiding is nodig voor de versterking van de concurrentiepositie van de Mainport Schiphol, om mee te groeien met de groei van de luchtvaart en om de positie van ‘preferred airport’ bij zowel luchtvaartmaatschappijen als reizigers verder te ontwikkelen.

Het Capital Programme kan de verschillende omvangrijke en complexe projecten optimaal op elkaar afstemmen en aansturen. Dit is noodzakelijk, omdat tijdens de bouw en verbouwing de luchthavenoperatie gewoon doorgaat. Tegelijkertijd vereist de uitbreiding specifieke kennis en ervaring. In het Capital Programme bracht Schiphol deze expertise samen.