05
december
2017
|
14:00
Europe/Amsterdam

BAM maakt Schipholterrein klaar voor nieuwe terminal

BAM Infra heeft de aanbesteding gewonnen om de toegangswegen aan landzijde voor de nieuwe terminal van Schiphol aan te leggen, inclusief het verleggen en installeren van de benodigde voorzieningen. De belangrijkste werkzaamheden van BAM, zijn het verleggen van alle kabels en leidingen in het gebied waar de nieuwe terminal komt en de aanleg van nieuwe voorrijwegen voor de nieuwe terminal. BAM start in januari 2018 met de werkzaamheden en in juli 2019 moet het terrein gereed zijn voor de start van de bouw van de nieuwe terminal.

De nieuwe voorrijweg is een verlengde van de Ceintuurbaan-Zuid en gaat aansluiten op de voorrijweg die voor vertrek 1, 2 en 3 van de huidige terminal loopt. De kabels zijn onder meer data- en stroomkabels en de leidingen zijn onder meer voor gas, water en riolering. In totaal gaat het om het verleggen van 200 verschillende kabels en het aanleggen van 40 kilometer nieuwe leidingen en 80 kilometer nieuwe kabels. Het wordt het grootste verleggingsproject van kabels en leidingen ooit op Schiphol.

“Veiligheid en continuïteit van het luchthavenproces zijn tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden van vitaal belang,” zegt Bernardo Gogna, directeur van het Capital Programme. Naast alle technische uitdagingen, is de complexiteit van Schiphol als een dichtbebouwde en intensief gebruikte omgeving een van de belangrijkste factoren. Dit is in de aanbesteding benadrukt en vormt een belangrijk onderdeel van het actieplan van BAM.

‘Cruciale werkzaamheden’
Gogna: “Deze werkzaamheden zijn cruciaal voor het gebied aan airside. De kabels en leidingen die BAM gaat verleggen, zijn allemaal van groot belang voor de huidige operatie op Schiphol, zoals bijvoorbeeld gas, water, licht en riolering. Aangezien er 365 dagen per jaar gevlogen wordt, moet alles continu blijven werken.”

Capital Programme
Royal Schiphol Group bracht alle bouwprojecten in het kader van de nieuwe pier en terminal onder in een organisatie genaamd het Capital Programme. Het programma kan de verschillende omvangrijke en complexe projecten optimaal op elkaar afstemmen en aansturen. Dit is noodzakelijk, omdat tijdens de bouw en verbouwing de luchthavenoperatie gewoon doorgaat. Tegelijkertijd vereist de uitbreiding specifieke kennis en ervaring. In het Capital Programme bundelt Schiphol deze expertise.