26
juli
2017
|
15:33
Europe/Amsterdam

Architecten presenteren ontwerp voor nieuwe terminal Schiphol

Vijf internationale architectenbureaus presenteerden deze week aan een jury van specialisten hun ontwerp voor de nieuwe terminal van Schiphol die in 2023 opent. De jury maakt waarschijnlijk aan het begin van september bekend welk bureau de opdracht krijgt.

Schiphol breidt de luchthaven de komende jaren flink uit met een nieuwe pier (2019) en nieuwe terminal (2023). De uitbreiding is nodig voor de versterking van de concurrentiepositie van de Mainport Schiphol, om mee te groeien met de groei van de luchtvaart en om de positie van ‘preferred airport’ bij zowel luchtvaartmaatschappijen als reizigers verder te ontwikkelen.

Internationale architectenbureaus en jury
De architectenbureaus die zich kwalificeerden via een tender om hun ontwerp te presenteren, zijn de internationaal gerenommeerde bureaus Kaan Architects in samenwerking met Estudio Lamela en ABT, UNStudio samen met HOK en Arup, MVRDV met KPF en Meinhardt, O.M.A. samen met WSP I Parson Brinckerhoff en S.O.M. samen met ADPI.

De ambities van Schiphol voor de nieuwe terminal zijn om een nieuwe standaard neer te zetten voor de luchtvaart. Allereerst moet de nieuwe terminal het DNA van Schiphol omarmen. Tegelijkertijd moet er aandacht zijn voor het persoonlijke karakter van de luchthaven in combinatie met een zeer efficiënt proces. Daarnaast moet de nieuwe terminal duurzaam en toekomstbestendig zijn, waarbij het de nieuwste digitale mogelijkheden moet bieden.

De jury bestaat uit Ginger Evans (Commissioner Chicago Department of Aviation, O’Hara International Airport), Mark Husser (managing partner Grimshaw Architects), Hans de Jonge (Real Estate expert en emeritus professor), Maurits Schaafsma (Senior Aviation Urban planner, Schiphol), Gerard Geurtjens (Project Director, Schiphol), Stefan Langerak (Senior Procurement Manager, Schiphol) en Bernardo Gogna (Capital Programme Director, Schiphol).


Staand van links naar rechts: De Jonge, Schaafsma, Evans, Geurtjens, Husser, De Vries (ondersteunde de jury).
Zittend van Links naar rechts: Gogna, Langerak

Capital Programme
Royal Schiphol Group bracht de uitbreidingprojecten onder in de projectorganisatie genaamd het Capital Programme. Het programma kan de verschillende omvangrijke en complexe projecten optimaal op elkaar afstemmen en aansturen. Dit is noodzakelijk, omdat tijdens de bouw en verbouwing de luchthavenoperatie gewoon doorgaat. Tegelijkertijd vereist de uitbreiding specifieke kennis en ervaring. In het Capital Programme bracht Schiphol deze expertise samen.

Eén terminal concept
De nieuwe terminal is een uitbreiding van de bestaande terminal van Schiphol en wordt aangebouwd aan vertrek- en aankomsthal 1. Door het aan elkaar te bouwen, houdt Schiphol vast aan het één terminal concept. Daardoor bevinden alle faciliteiten zich onder één dak. De laatste keer dat Schiphol de terminal permanent uitbreidde, was in 1993 met de huidige vertrek- en aankomsthallen 3 en 4.