20
februari
2019
|
11:59
Europe/Amsterdam

Anders spotten op Schiphol

Samenvatting

Als echte vliegtuigfan kun je op Schiphol je hart ophalen. En met dit heerlijke voorjaarszonnetje, is het nog fijner om een bezoekje aan één van onze spottersplekken te brengen. We hebben een mooi aanbod plekjes, waar je eerste rang het vliegtuigschoon kunt bewonderen. Helaas is er nu eentje, die we in verband met verbouwingen tijdelijk moeten sluiten…

Het Panoramaterras
Normaal gesproken is het Panoramaterras de perfecte plek om, als niet-passagier, vliegtuigen te spotten én om een goed uitzicht over het platform te hebben. Maar let op: vanaf 1 maart is het Panoramaterras op Schiphol een aantal maanden niet te bezoeken. Dat komt omdat de bestaande toegangsroute is afgesloten, in verband met werkzaamheden voor de herinrichting van Vertrek & Lounge 1. Niet getreurd, de nieuwe route naar het Panoramaterras wordt vanaf medio zomer geopend en vanaf dan kun je als fan het Panoramaterras weer bezoeken.

Vliegtuigspotten langs de drukste baan
Gelukkig zijn er nog wel andere plekken, waar je naar hartenlust kunt spotten. Je hebt de meeste kans om vliegtuigen te spotten langs de drukste baan, de Polderbaan. Op deze baan starten de vliegtuigen (afhankelijk van de windrichting) in noordelijke richting en landen ze in zuidelijke richting. De spottersplaats bij de Polderbaan bevindt zich aan het einde van de IJweg aan de westzijde van de start- en landingsbaan. Houd voor je navigatie postcode 2141 CN aan.

Vliegtuigspotten langs de Buitenveldertbaan
De Buitenveldertbaan wordt gebruikt om te starten in oostelijke richting en om te landen in westelijke richting. Ook dit is vaak afhankelijk van de windrichting. Bovendien kun je vanaf deze plek een glimp opvangen van de Oostbaan en de Aalsmeerbaan. De spottersplaats bij de Buitenveldertbaan bevindt zich op Schiphol Oost en is te bereiken via de N231/Schipholdijk. Houd voor je navigatie postcode 1118 EL aan.

Achter de securitycontrole
Vlieg je via Schiphol? Als passagier kun je natuurlijk ook vliegtuigspotten achter de veiligheidscontrole. Loop bijvoorbeeld naar het einde van de G-, F- E- pier voor uitzicht over de Buitenveldertbaan, naar het einde van de D-pier voor uitzicht over de Aalsmeerbaan of naar het einde van de C- en B-pier voor uitzicht over de Kaagbaan. Vergeet dan niet om via de website van Luchtverkeersleiding Nederland te checken welke banen in gebruik zijn die dag.

Foto's: Dennis Dieleman