11
mei
2020
|
09:07
Europe/Amsterdam

Als je gaat reizen via Schiphol

Samenvatting

Je vraagt je vast af: als ik straks weer op reis mag, hoe gaat dat dan op Schiphol? De luchthaven is een plek waar veel mensen samenkomen en dat voelt misschien best ongemakkelijk. Helemaal nu we gewend zijn aan social distancing en we direct contact met elkaar zoveel mogelijk vermijden. Daarom hebben we er de afgelopen tijd alles aan gedaan om de coronavirusmaatregelen van de overheid op Schiphol door te voeren. Zo kun jij op een verantwoorde manier op reis als de omstandigheden dat weer toelaten.

Je eigen veiligheid
We hechten grote waarde aan de veiligheid en gezondheid van iedereen die via Schiphol reist en op de luchthaven werkt. Daarom hebben we overal waar het kan aangegeven hoe je 1,5 meter afstand kunt houden van anderen. In de wachtruimtes zijn stoelen buiten gebruik, zodat je niet te dicht bij elkaar zit. De securitymedewerkers controleren zoveel mogelijk op 1,5 meter afstand en waar dat niet kan dragen zij handschoenen en mondkapjes. Ook kom je ander luchthavenpersoneel met mondkapjes tegen. De incheckbalies zijn zoveel mogelijk om en om bezet, net als de gates die we gebruiken. Overal waar je in de rij kunt staan, zorgen Schiphol-medewerkers dat het niet te vol wordt. Bij de bagagebanden staan om de 1,5 meter bagagekarren. En de bagage van iedere vlucht komt op een aparte band.

Schone faciliteiten
Alle faciliteiten op de luchthaven maken we extra goed schoon. Zeker de faciliteiten waar veel mensen mee in aanraking komen, zoals de bakken bij de securitycontrole en de sanitaire voorzieningen. Op de toiletten is aangegeven hoe je afstand kunt houden en kun je met een beperkt aantal mensen naar binnen. Ook vind je op alle toiletten desinfecterende handgel, zodat je extra kunt ontsmetten. Voor alle incheck-, transfer- ticketbalies en andere servicepunten hangen spatschermen die we schoon houden. Dit is ook zo in alle geopende winkels en eet- en drinkgelegenheden. Alhoewel je op dit moment alleen eten en drinken kan afhalen omdat de bars en restaurants nog gesloten zijn, bereiden we alle locaties wel alvast voor op de nieuwe richtlijnen voor horeca (1,5 meter afstand houden en een maximaal aantal bezoekers). Ook de bussen die je van en naar het vliegtuig brengen worden na iedere rit schoongemaakt. En ’s avonds of ’s nachts doen we dit nog eens extra grondig.

Controleren op besmetting
Het kan zijn dat je luchtvaartmaatschappij je vraagt om een gezondheidsverklaring in te vullen voordat je aan boord gaat. Bij een aantal bestemmingen zijn er gezondheidschecks bij de incheckbalie en bij de gate. Reis je vanuit hoogrisicogebied en land je op Schiphol? Dan kan je bij het uitstappen gecontroleerd worden door medewerkers van de GGD. Is er mogelijk in het vliegtuig een passagier met besmettingsverschijnselen? Dan zullen we volgens een vastgesteld draaiboek van de GGD handelen.

Let goed op jezelf
Ook jij kunt een steentje bijdragen om je verblijf op Schiphol en dat van je medereizigers zo veilig mogelijk te laten verlopen. Misschien draag je zelf een mondkapje. Bijvoorbeeld omdat het in de trein en bij meerdere luchtvaartmaatschappijen al verplicht wordt. Het is logisch dat dit op Schiphol ook gaat gebeuren. Hoe precies, daarover zijn we in overleg. Houd 1,5 meter afstand van elkaar, ook als je met een groep reist. Was je handen regelmatig. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Schud geen handen. Daar doe je niet alleen jezelf, maar ook iedereen om je heen een plezier mee. Fijne reis!