19
december
2016
|
16:01
Europe/Amsterdam

AECOM Team ontwerpt nieuwe pier Schiphol

Royal Schiphol Group ontwerpt samen met AECOM Team de pier van de toekomst. Het team heeft de opdracht gekregen om eind 2017 een ontwerp (full design) voor de nieuwe pier en airside faciliteiten op te leveren. Schiphol heeft voor AECOM Team gekozen vanwege haar visie op architectuur en voorgestelde aanpak in combinatie met de prijs.

Het team combineert relevante Nederlandse deskundigheid met internationale ervaring in luchtvaart, architectuur, duurzaamheid en interieur design van AECOM, Cepezed, Imd, dGmR and Copijn.

Met de nieuwe pier, die naar verwachting eind 2019 operationeel is, krijgt Schiphol er 8 nieuwe gates bij: vijf gates voor narrow-body vliegtuigen aan de Noordzijde en drie gates voor wide-body vliegtuigen aan de Zuidzijde. De gates aan de Zuidzijde kunnen ook gebruikt worden om 6 narrow-body vliegtuigen aan te sluiten. In een later stadium zullen er nog twee wide-body gates gerealiseerd worden aan de Zuidzijde van de nieuwe pier.

Birgit Otto, COO Royal Schiphol Group: “Wij zijn zeer verheugd dat een internationaal team van dit kaliber de pier gaat ontwerpen. Het AECOM Team heeft een duidelijke visie op hoe zij kan bijdragen aan het realiseren van de ambities van Schiphol. Daarnaast heeft het team laten zien dat een snelle realisatie van de pier, de duurzaamheidsambities van Schiphol en een aantrekkelijke passenger experience elkaar niet hoeven te bijten. Samen stomen we Schiphol klaar voor de toekomst met meer comfort voor passagiers en meer faciliteiten voor airlines.”

Capital Programme

Schiphol heeft meer ruimte nodig om de groei van het aantal passagiers en vliegtuigbewegingen op te kunnen vangen. Om haar positie als multimodaal knooppunt en ‘Preferred Airport’ verder te ontwikkelen, staat Schiphol aan de vooravond van diverse uitgebreide infrastructurele investeringsprojecten, zoals de bouw van een nieuwe pier en terminal, aanpassingen aan de landzijdige infrastructuur en parkeerfaciliteiten en verbeteringen aan het trein- en busstation.

Deze projecten worden integraal gemanaged vanuit het Capital Programme van de Royal Schiphol Group.

Beoordeling

In de aanbesteding voor het ontwerp van de nieuwe pier en airside faciliteiten zijn offertes van vijf geselecteerde partijen beoordeeld op:

1. de voorgestelde aanpak om projectdoelstellingen te halen

2. risicomanagement

3. aangedragen kansen voor Schiphol

4. het projectteam dat het ontwerp gaat begeleiden

5. de visie op architectuur

6. de prijs