21
februari
2017
|
10:00
Europe/Amsterdam

‘Achter de geraniums zitten is niks voor ons’

Misschien heb je ze al gespot op de luchthaven: het Welcome@Schiphol team. 38 gepensioneerde collega’s of gepensioneerde Schipholwerkers zetten zich vrijwillig in om de vragen van reizigers te beantwoorden. We liepen een dienstje mee.

‘Meneer, weet u waar de bagage drop-off is?’ Rens Jaspers haalt zijn iPhone tevoorschijn en raadpleegt de Schipholapp. Binnen een mum van tijd wijst hij de reiziger naar de juiste plek. ‘Dat vind ik zo leuk aan het Welcome@Schiphol team. Ik kan veel reizigers helpen en dat geeft me een goed gevoel.’

Terug van weggeweest

Met zijn 82 jaar is Rens de oudste vrijwilliger van het team. Hij heeft verschillende banen gehad op onze luchthaven: van publiciteit tot secretariaat van de directie. Na 34 jaar bij Schiphol te hebben gewerkt ging hij in 1992 met pensioen. Het bevalt hem uitstekend om na zo’n lange tijd weer terug te zijn. En dat vroege opstaan – de dienst begint om 7 uur – vindt Rens geen probleem. ‘Kan ik ’s avonds weer op tijd eten met mijn vrouw. Om 18 uur staan de piepers op tafel hè. Bovendien vindt mijn vrouw het ook wel lekker, kan zij even wat voor zichzelf doen.’

Net Joris Linssen

Ook Joop Haspels (64) is enthousiast over het Welcome@Schiphol team. De oud-brandweerman van Schiphol kon de luchthaven nog niet missen. ‘Het is toch een bijzondere wereld, je maakt altijd wel wat mee.’ Mensen helpen, dat deed hij bij de brandweer al en doet hij nu voor reizigers. ‘Mensen zijn toch een beetje gespannen als ze op reis gaan, die persoonlijke begeleiding van ons waarderen ze enorm.’ Wie zoveel reizigers op een dag spreekt, hoort ook bijzondere verhalen. ‘Ik hoef soms alleen maar te vragen waar de reis naartoe gaat en dan vertellen mensen al hele persoonlijke dingen over hun leven. Dan voel ik me net Joris Linssen’, zegt Joop lachend.

Wandelende vraagbaak

De vrijwilligers krijgen allerlei vragen tijdens hun dienst: waar de gate is, of er hier een Iers biertje te krijgen is (om 8 uur ’s ochtends), hoe je bij de babykamer komt… Voor Rens en Joop voelt het niet als verplichting, maar als een hobby. Zo leuk vinden ze het Welcome@Schiphol team. Het programma loopt nog tot 1 mei 2017. En mocht het worden verlengd, dan zijn Rens en Joop er nog steeds bij. ‘Achter de geraniums zitten is niks voor ons. En bovendien: die staan er over een paar jaar ook nog wel.