25
juni
2018
|
16:08
Europe/Amsterdam

Wist je dat: Schiphol een eigen mortuarium heeft?

Het is een trieste gedachte, en we denken er liever niet aan. Maar als er miljoenen mensen reizen, overlijden er helaas ook mensen tijdens hun reis. Jaarlijks worden via Schiphol zo’n 2400 overledenen teruggebracht naar hun land van herkomst of teruggehaald naar Nederland.


Enige luchthaven met mortuarium
En om nabestaanden zo waardig mogelijk afscheid te kunnen laten nemen, heeft Schiphol sinds 1997 als enige luchthaven ter wereld een mortuarium. Eind vorig jaar is er zelfs een compleet nieuw mortuarium geopend. Het is een plek die rust en sereniteit uitstraalt. En er werken collega’s, die er speciaal zijn om nabestaanden op te vangen en te steunen.


Eigen afscheid
Mensen kunnen hier afscheid nemen op hun eigen manier, volgens hun eigen riten. Of er nu een rabbijn, imam, dominee, pastoor of een andere voorganger gewenst is, het kan hier allemaal. Er is een speciale ruimte voor rituele wassingen en als mannen en vrouwen gescheiden willen zitten, is dat mogelijk. Alles om mensen die net een dierbare hebben verloren een waardig afscheid te bieden.


Laatste reis
Het mortuarium ligt centraal op Schiphol en is vanaf de openbare weg en vanaf de landingsbanen te bereiken. Bovendien is er intensief contact met de veiligheidsorganisaties op Schiphol, de afhandelaren, luchtvaartmaatschappijen, ambassades en consulaten. Alles om nabestaanden zo goed mogelijk te helpen en om het vervoer zo snel mogelijk te regelen. Die snelheid is belangrijk, want er staat altijd familie te wachten aan de andere kant.