31
augustus
2019
|
23:32
Europe/Amsterdam

Werkonderbrekingen veiligheidscontroles geannuleerd

De estafette-werkonderbrekingen bij de beveiligers op Schiphol van 1 september zijn geannuleerd. FNV en Royal Schiphol Group zijn in gesprek over een uitweg uit de ontstane situatie. Maandag 2 september wordt het overleg hervat.

 

Eerdere berichtgeving:

30 augustus
Vanmiddag om 16.00 uur start het kort geding bij de rechtbank in Haarlem om acties van FNV te voorkomen.

29 augustus
Schiphol is een Europees aanbestedingstraject gestart voor de beveiligingsdiensten die op Schiphol worden uitgevoerd. Na een vooraankondiging in april heeft Schiphol de inschrijving op 7 juni geopend. FNV eist van Schiphol dat in de aanbesteding de voorwaarden van de CAO particuliere beveiliging worden meegenomen. Dit is volgens Europese aanbestedingswetgeving niet toegestaan. Voor het geval Schiphol aan die eisen niet tegemoet komt, sluit FNV acties na 30 augustus op de luchthaven niet uit.

Schiphol vindt goede arbeidsomstandigheden van al het personeel dat op de luchthaven werkzaam is belangrijk. Er is absoluut geen sprake van een race naar beneden van arbeidsvoorwaarden.

Alle inschrijvende partijen moeten werken volgens een CAO. Voor Schiphol is kwaliteit leidend bij deze aanbesteding. Schiphol is van mening dat FNV niet mag oproepen tot werkonderbrekingen om haar zin door te drukken in een juridisch conflict over een aanbestedingsprocedure. Indien FNV daadwerkelijk overgaat tot het organiseren van acties, zal Schiphol in het belang van haar passagiers en klanten de gang naar de rechter maken.

Schiphol heeft FNV en de overige betrokken vakbonden CNV en De Unie uitgenodigd om te praten over een oplossing. FNV is echter niet bereid dit gesprek te voeren, indien De Unie daarbij aanwezig is.