12
juli
2019
|
09:06
Europe/Amsterdam

Wat mag ik mee in mijn handbagage?

Tijd voor je welverdiende vakantie... maar eerst nog die koffer inpakken. Weet jij wat je meeneemt in je handbagage? En hoe het zit met een pot pindakaas, powerbank, paraplu, medicijnen of babyvoeding? Wat moet je eigenlijk zelf uit doen bij de controle? Wij leggen het je uit, zodat jij goed voorbereid op reis gaat.

Helaas, pindakaas!

In principe mag alles mee in je handbagage, behalve als het op de lijst van verboden voorwerpen staat. Let ook op als je vloeistoffen meeneemt. Als je ze in flesjes of potjes doet van maximaal 100 milliliter en ze aanbiedt in een transparant, hersluitbaar zakje van maximaal 1 liter, dan weet je zeker dat je ze mee mag nemen, ook als je overstapt. Met het 1-liter zakje zit je altijd goed! Overigens is vloeibaar ook smeerbaar of spuitbaar. Je mag dus geen pot pindakaas of smeerkaas in je handbagage meenemen naar jouw tropische bestemming. Stop die dus in je ruimbagage.

En verder? Je mag een kleine schaar, nagelvijl of pincet meenemen, als het scherpe gedeelte niet langer dan 6 cm is. Een paraplu mag ook, zolang er geen scherpe punt aan zit. Overigens kan de securitymedewerker om veiligheidsredenen een voorwerp alsnog weigeren. Medicijnen mag je meenemen in je handbagage, maar soms moet je daar een verklaring voor aanvragen. Op reis met een baby? Ook babyvoeding mag mee in je handbagage. Twijfel je of je een bepaald voorwerp in je handbagage mag meenemen, neem dan contact met ons op.

Het kan zijn dat je luchtvaartmaatschappij extra regels voor handbagage heeft. Bijvoorbeeld over het meenemen van je powerbank. Telefoon opladen onderweg? Check dan bij je luchtvaartmaatschappij of je powerbank mee mag.

Schoenen uit of aan?

Kom je vervolgens met je ingepakte handbagage bij de veiligheidscontrole aan, is het handig als je de vloeistoffen en elektronica bovenop hebt gelegd. Alleen als je naar een niet-Schengen bestemming reist, mogen ze in je tas blijven zitten. Leeg ook de zakken van je broek, trui of vest en leg alles in een bak. Je zakken moeten helemaal leeg zijn voor de scan, dus haal ook je zakdoek of andere kleine spullen eruit. Vervolgens moet je een jasje, colbert of enkelhoge schoenen of laarzen uittreken. Op die manier ben je helemaal klaar voor de veiligheidscontrole. Handen omhoog!

Nog meer tips voor een vliegende start van je zomervakantie? Of benieuwd wat de top 10 spullen is die reizigers vergeten als ze op vakantie gaan? Hier lees je er alles over: www.schiphol.nl/summer. Ter plekke er achter komen zelf iets bent vergeten? Don’t worry! Al je reis essentials kun je ook shoppen op Schiphol.