11
juni
2019
|
14:17
Europe/Amsterdam

Wat gebeurt er met je koffer na het inchecken?

Al aan het begin van je reis, bij de incheckbalie, scheiden de wegen van jou en je koffer. Terwijl jij na de controles nog wat laatste inkopen doet voor je vakantie, legt je koffer al een hele reis af!

Door: Ali, bagagemedewerker.

Zo gescand!

Zodra je je bagage hebt afgegeven bij de check-in, krijgt je koffer een barcodelabel. Met deze barcode weten wij precies welke koffer van jou is, met welke vlucht hij mee moet en hoe zwaar en groot de koffer is. Na het scannen van deze informatie brengt het systeem jouw bagage vervolgens op het juiste moment naar de juiste laadkade. Vanaf daar laden de bagagemedewerkers van je luchtvaartmaatschappij alle bagage in karren en brengen ze het naar je vliegtuig.

Warme en koude koffers

Ben je vroeg? Of heb je een lange overstaptijd op Schiphol? Dan noemen we je koffer een ‘koude koffer’. Koude koffers slaan we op in een buffer voordat ze naar het vliegtuig gaan. In deze buffers kunnen we zo’n 8.000 koffers stallen. De buffers weten dankzij de barcodes weer precies welke koffers wanneer moeten vertrekken om op tijd bij het vliegtuig te zijn. Ben je met je koffer niet te vroeg, maar juist precies op tijd? Dan is je koffer meteen een warme koffer en gaat ‘ie regelrecht naar het vliegtuig.

De snelweg van Schiphol

Deze hele rit van check-in tot vliegtuig duurt minimaal 25 minuten. Je koffer reist in die tijd over een wirwar van transportbanden en door verschillende bagagehallen (afhankelijk van waar je naartoe vliegt). Door deze hallen loopt één grote ‘snelweg’. Deze noemen we ook wel de backbone. Met een snelheid van zo’n 30 kilometer per uur rollen koffers via deze band van de ene naar de andere hal. Je bagage legt dan ook heel wat meters af. De langste rit die je koffer kan maken is zo’n 2,5 kilometer!

A whole new world

Wat er allemaal gebeurt in die 130.000m2 aan bagagehallen, 13 meter onder zeeniveau, is voor veel mensen compleet onbekend. Toch gaat er een hele wereld achter schuil. Een wereld vol ingenieuze technieken, kilometers transportsysteem en bijna tienduizend motoren. Maar ook een wereld waar we met maar liefst 2.000 collega’s en afhandelaren keihard werken om ervoor te zorgen dat er iedere dag weer zo’n 130.000 koffers naar de juiste vliegtuigen worden gebracht.

Elke koffer telt. Iedere dag weer. Zo zorgen wij ervoor dat jouw reis vliegend van start kan gaan.