19
juni
2018
|
17:09
Europe/Amsterdam

Waarom wordt er op Schiphol geen kauwgom verkocht?

Op Schiphol is alles te koop. Van stroopwafels tot laptops, en van mooie merktassen tot een flesje cola. Maar één ding is nergens te vinden in de winkels op de luchthaven: kauwgom! En daar hebben we zo onze redenen voor.
 

Blijven plakken

Niks is viezer dan onbedoeld in aanraking komen met een stukje uitgekauwde kauwgom. Je krijgt het met geen mogelijkheid onder je schoen vandaan. Bij iedere stap voel je je voetzool kort aan de grond plakken. Of anders: je zit even rustig met je handen op je schoot onder tafel, terwijl je plotseling voelt dat er een vies stukje rubber onder het blad kleeft. Ieuw! Dat soort situaties willen wij voorkomen.
 

Schone zaak

Schiphol moet een schone plek zijn voor alle bijna 70 miljoen reizigers per jaar. En omdat er zó veel mensen op ons hele kleine stukje aarde komen, moeten we maatregelen treffen om de boel zo schoon mogelijk te houden. Eén van die maatregelen is het niet verkopen van kauwgom. Het is niet alleen vies voor reizigers, maar het verwijderen van kauwgom van vloeren en tafels is ook nog eens een hels karwei.
 

En je oren dan?

Nu horen we je denken: lekker handig! Als je érgens kauwgom nodig hebt dan is het wel in het vliegtuig. Nu is kauwgom kauwen op de luchthaven niet verboden, we stimuleren het alleen liever niet. Je kunt daarom prima een pakje kauwgom meenemen in je handbagage voor in het vliegtuig. Ben je toch een pakje vergeten? Dan zijn er wel alternatieven te koop op Schiphol, zoals keelpastilles of snoepjes. Maar er zijn ook andere trucjes om je oren te ‘klaren’!

  • Blijf regelmatig slikken, gapen en/of je neus snuiten. Dit opent de buis van Eustachius, waardoor lucht door je oor kan blijven stromen.
  • Drink tijdens het dalen of stijgen een glas water om het slikken te bevorderen.
  • Duw je kaak naar voren, knijp in je neus en blaas zachtjes uit. Door je kaak naar voren te bewegen, spannen spieren in je gehemelte zich aan waardoor je buisjes van Eustachius openen. Door zachtjes te blazen met je neus dicht, blijft de druk in je oren gelijk.
     

Een fijne, schone reis!