07
april
2017
|
09:12
Europe/Amsterdam

‘Waarom doe je dit nou?’ Vijf kindervragen over Schiphol

Meester Auke en zijn groep 4a van basisschool Het Slingertouw in Heerenveen stuurden ons vragen. Heel veel vragen. En omdat ze zo lief en leuk zijn, willen we jullie de antwoorden niet onthouden!

Schiphol heeft zes start- en landingsbanen. De Polderbaan is met bijna vier kilometer de langste en de breedste landingsbaan, waardoor hier de grootste en breedste vliegtuigen kunnen landen (bijvoorbeeld de A380: het grootste vliegtuig ter wereld!). Verder zijn er nog de Aalsmeerbaan, de Kaagbaan, de Buitenveldertbaan en de Zwanenburgbaan. De Oostbaan is nummer zes. Deze is heel klein en vooral bedoeld voor de kleinere vliegtuigen, zoals privévliegtuigen.

De oppervlakte van Schiphol is 2.787 hectare. Dat is net zo groot als een middelgrote stad in Nederland. We zijn eigenlijk ook wel een stad op zich, met winkels, restaurants, kantoren, hotels, politie, een apotheek en ga zo maar door. En net als in een echte stad, is er dag en nacht wel iets te beleven op Schiphol!

Dat is een héle goede vraag! Wij verbinden Nederland met de rest van de wereld. En dat doen we inmiddels al 100 jaar! Via Schiphol kun je naar 322 plekken op de wereld vliegen. Vorig jaar vlogen er zo’n 63,6 miljoen mensen via Schiphol. Dat is bijna net zoveel als de hele bevolking van Groot-Brittannië! Ook worden er veel goederen en dieren via Schiphol de wereld over gevlogen. Van bloemen, computers en etenswaren, tot paarden en panda’s.

Schiphol heeft heel veel: start- en landingsbanen, een terminalgebouw, parkeerplaatsen, winkels en restaurants, brandweerkazernes, etc. Maar het enige dat Schiphol niet heeft, zijn… vliegtuigen! De vliegtuigen zijn van de 111 luchtvaartmaatschappijen, die dagelijks van en naar onze luchthaven vliegen. En de meeste vliegtuigen die je hier ziet, zijn de mooie blauwe vliegtuigen van KLM.

Sinds 2009 is Jos Nijhuis de baas van Schiphol. Jos is getrouwd met Karin en samen hebben ze drie kinderen: twee meiden en een jongen. Zelf vliegt hij het liefst vanaf Schiphol naar Toulouse of Zuid-Afrika om daar te genieten van het prachtige landschap en de lekkere wijnen.

Meester Auke en klas 4a uit Heerenveen: bedankt voor jullie leuke vragen en tekeningen! Jullie kunnen binnenkort leuke post terug verwachten. :-)