22
november
2019
|
10:48
Europe/Amsterdam

Vloeistoffen in je handbagage: hoe zit het ook alweer?

Samenvatting

Daar sta je dan op Schiphol, klaar om door security te gaan. Je handbagage netjes ingepakt. Elektronica en je 1-liter zakje met vloeistoffen binnen handbereik, zodat je die bij security er makkelijk uit kan halen. Maar soms kun je ze in je handbagage laten. Hoe zit dat?

Nieuwe CT-scans
Het klopt dat je soms je elektronica en 1-liter zakje met vloeistoffen in je handbagage mag laten. Dat hangt af van waar je door security gaat. Op een aantal plaatsen staan namelijk nieuwe CT-scans. Vlieg je naar een niet-Schengenland, dan zul je de nieuwe scans in ieder geval tegenkomen.
En ook bij een securitycheck richting Schengenlanden staat er al een. Via deze CT-scans kunnen securitymedewerkers de inhoud van je handbagage in 360 graden bekijken en op een scherm draaien voor een nauwkeurige inspectie. Daarom kun je alles in je handbagage laten zitten. Dat scheelt een hoop gedoe.

In 2020 overal nieuwe CT-scans
Ga je door security op een plek waar nog een reguliere x-ray staat? Dan moeten je elektronica en je 1-liter zakje met vloeistoffen voorlopig nog wel apart door de scanner. Het is de bedoeling dat in 2020 alle security checks op Schiphol gebruikmaken van de nieuwe CT-scans. De securitymedewerker geeft overigens altijd aan of de spullen in je tas kunnen blijven of niet.

Inpaktip
Om extra oponthoud te voorkomen blijft het een goed idee om elektronica en vloeistoffen nog steeds binnen handbereik op te bergen. Vloeistoffen, in verpakking van maximaal 100 ml. per stuk, stop je in een hersluitbaar plastic zakje van maximaal 1 liter. Want nog lang niet alle luchthavens maken gebruik van de nieuwe CT-scans. Het is dus goed mogelijk dat je op je terugreis of bij een overstap alsnog de spullen uit je handbagage moet halen. Dan is het wel zo handig als je er makkelijk bij kunt. En securitymedewerkers kunnen altijd vragen om de spullen nader te bekijken mocht daar aanleiding voor zijn! 

Meer handige tips om soepel en snel door security te gaan